Cégvilág

Az ingatlanra koncentrál az SCD

A főváros jelenleg legnagyobb projektje az egykori Hűvösvölgyi Laktanya újrahasznosítása.

Jobb ingatlanpiaci időkben is jelentős irodafejlesztésnek számítana az egykori Hűvösvölgyi Laktanya újrahasznosítása, a mostani helyzetben pedig a főváros elsőszámú ingatlan-beruházása az SCD csoport jövő márciusban részben elkészülő projektje. „A teljes 12,6 hektáros terület fejlesztésének első üteme idén márciusban indult, az egykori Kadétiskola felújításával. A nettó 13 ezer négyzetméteres épület és a mellette álló kétezer négyzetméteres hajdani trafóház A+ kategóriájú irodaházként újul meg az átépítést követően. Az épületekkel együtt pedig már egyhektárnyi zöldterületet is átadnak közösségi használatra” – mondta el Tomcsányi Gábor, az SCD Group Zrt. vezérigazgatója. Jó okuk van az óvatosságra: a fővárosi irodapiac a túltelítettség jeleit mutatatja. A hírek szerint az üresedési ráta túl van a 30 százalékon, a havi bérleti díjak a négyzetméterenkénti 12 euróhoz közelednek, a bérlők pedig megengedhetik maguknak, hogy a lejárat előtt akár három évvel is újratárgyaltassák meglévő szerződésüket a kedvező feltételeket prolongálandó.

„Az Officium néven megújuló hadapródiskola elsősorban különleges építészeti-környezeti adottságával, kiváló lokációjával, környezettudatos épületgépészeti megoldásaival és magas műszaki felszereltségével emelkedik majd ki a kínálati mezőnyből” – hangsúlyozta Tomcsányi Gábor. A kockázatokat egyébként az SCD csoport maga is igyekszik minimalizálni: a teljes komplexum 55 százalékára már van előbérleti szerződésük. A 2000 négyzetméteres trafóházat a fejlesztő gyakorlatilag a tervező asztalról adta bérbe egy hazai társaságnak. Klasszikus, spekulatív irodafejlesztéshez különben sem könnyű a piacról forrást szerezni, az Officium fejlesztését finanszírozó MKB és OTP így is 40 százalékos elköltött önerőt követelt meg a banki finanszírozás megkezdéséhez. A megcélzott bérleti díj a szolgáltatáshoz mérten maga is A+ kategóriájú lesz; lapunk becslése szerint az üzemeltetési költséggel együtt elérheti a 22 eurós négyzetméterenkénti árat is.

Maga a laktanyaterület 2008 végén került az SCD csoport tulajdonába. A honvédelmi tárca által meghirdetett privatizációban ugyan – elővásárlási jogával élve – még a II. kerületi önkormányzat szerepelt vevőként, a szükséges vételárat azonban már a területre kiírt versenypályázatból teremtették elő. A 12,6 hektáros ingatlanért annak idején 6,85 milliárd forintot fizetett a tendergyőztes SCD Group, emellett a projekttársaságban 5 százalék üzletrészt biztosított az önkormányzat számára. A társaság vállalta, hogy az itt működő lovarda 2,5 hektáros területét 99 évre használatába adja a kerület számára. Az akvizíciót követő egy év aztán a fejlesztéshez szükséges engedélyek beszerzésével telt.

„A beruházással az a célunk, hogy a terveink szerint 2013 végére elkészülő teljes fejlesztést követően a volt laktanya nyitott, zöldparkos városrészközponttá váljon. A Parkba ugyanis további irodafunkciókat és szolgáltató, kereskedelmi, rekreációs, sport funkciókat szánnak. ” – mondta Tomcsányi Gábor.

Az SCD csoport 2000-ben kockázati befektetőként indult. Magyar tulajdonosai az élelmiszer-nagykereskedelemtől, a lakóingatlan-fejlesztésen át az ingatlanlízingig számos területen rendelkeztek érdekeltséggel. Mára ingatlanfejlesztő és befektető társaságként az SCD visszatért alaptevékenységéhez. Az Akadémia Park fejlesztése mellett a Balaton-fejlesztési Programjáról ismert a társaság. Majd idén februárban versenypályázaton megszerezte a sármelléki nemzetközi repülőtér üzemeltetői jogát is, amely jól kiegészíti az SCD Balaton-körüli szálloda- és fejlesztésitelek-portfólióját.

irodapiac hűvösvölgy ingatlan tomcsányi gábor SCD
Kapcsolódó cikkek