Cégvilág

Fellegi a Mol-ügyről: Elképesztő, mert nem azt mondtam

Fellegi Tamás egy ma reggeli sajtóbeszélgetésen hangsúlyozta: nem tárgyalnak a Surtgut-tal. A nemzeti fejlesztési miniszter elmondta: jelenleg egy energetikai csomag tárgyalása zajlik az orosz partnerekkel, és a kivásárlásról szóló döntés előtt meg kell állapodniuk a stratégiai együttműködésről – írja a portfolio.hu

Elképesztő, mert nem azt mondtam és nem úgy mondtam - reagált a Bloomberg csütörtöki cikkére Fellegi Tamás, aki szerint félreértés nem lehetett a dologban.

Szeretném rögtön azzal kezdeni, hogy mi is az álláspontunk a Mol Szurgut részesedésével kapcsolatban - kezdte beszédét Fellegi Tamás. Az egyik kiinduló állítás: stratégiainak minősíthető nemzeti vállalatok esetében nem látunk szívesen meghatározó méretű külföldi tulajdonlást. Teljesen mindegy, hogy osztrák vagy orosz a külföldi tulajdon - hangsúlyozta a miniszter. Üzletileg és politikailag is előnyös az, ha ezt a tulajdoni hányadot a magyar állam birtokolja és baráti vagy ellenséges felvásárlást sem támogat a kormány – mondta Fellegi a sajtóbeszélgetésen a portfolio.hu tudósítása szerint.

A Bloomberg hírügynökség csütörtökön azt írta: Magyarország esetleg megvenné a Surgutnyeftegas-tól a birtokában lévő Mol-részvényeket – mondta Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter egy szerdai interjúban. A legnagyobb közép-európai olajtermelő vállalat részvényeinek megvásárlását Magyarország a piacról finanszírozhatná – húzta alá Fellegi.

A minisztérium csütörtökön pontosította az értesülést: "Az energetikai csomag egyik eleme Szurgutnyeftegáz MOL Nyrt.-ben lévő részvénypakettje, amellyel kapcsolatban a miniszter kifejtette: a kormány a jelenlegi bizonytalan helyzet egyik lehetséges megoldásának tartaná azt, ha az állam tulajdonosként a Szurgutnyeftegáz jelenleg birtokolt pakettjét megvenné. A magyar állam továbbra sem tárgyal az orosz vállalattal annak MOL részvényeinek megvásárlásáról" - áll a minisztérium közleményében.

Ugyanakkor van egy tényhelyzet: a Szurgut ezt a hányadot megvásárolta, ezt meg kell oldani, ez egy fontos szempont a magyar-orosz kapcsolatokban - húzta alá a fejlesztési miniszter a pénteki sajtóbeszélgetésben, aki azt is hozzáfűzte, hogy egy energetikai csomag tárgyalásában van a kormány az orosz partnerekkel.

Fellegi Tamás szerint amennyiben meg kívánjuk vásárolni a tulajdoni hányadot, akkor azt piaci forrásból lehet finanszírozni. A Portfolio.hu azon kérdésére, hogy milyen formában valósulhat meg a piaci finanszírozás Fellegi Tamás úgy fogalmazott, hogy amíg nincs konkrét döntés arról, hogy az állam kivásárlási döntéseket tesz, addig teoretikus kérdés a finanszírozás. A fejlesztési miniszter hangsúlyozta, hogy nincs folyamatban a kivásárlás.

Védené az ellenséges felvásárlástól a Molt, ha a magyar állam megvásárolná az orosz Surgutneftegas (Szurgutnyeftegaz) részvénycsomagját - mondta Hernádi Zsolt, az olajtársaság elnök-vezérigazgatója az MR1 reggeli műsorában pénteken.

Az elnök-vezérigazgató hangsúlyozta, hogy ez az állam számára is megnyugtató lenne, mert a Mol olyan stratégiai eszközöket birtokol, amelyek nem csak a magyar állam, hanem a közép-európai országok számára is fontos az, hogy ne kerüljenek ellenséges kézbe.

Hernádi Zsolt kijelentette, hogy nem folynak tárgyalások a Mol és a Szurgut között. A tulajdonosok közötti adásvételi tárgyalásokról általában értesítik az olajcég menedzsmentjét - mondta, hozzáfűzve: "ha kérnek, akkor adunk támogatást".

kivásárlás részvények sutgutnyeftegas Mol Surgut mol-pakett Fellegi Tamás
Kapcsolódó cikkek