Cégvilág

MAL-elnök: Nem tudhattuk, hogy Gyurcsány miniszterelnök lesz

A dolgozók betartották a műszaki előírásokat, a cég nem felelős a vörösiszap-katasztrófáért – mondta a Figyelőnek adott interjúban Tolnay Lajos, a MAL Zrt. elnöke. Nagyon sajnálja a történteket, és mélyen együtt érez a katasztrófa áldozatainak hozzátartozóival.

Feladatának tekinti a károk enyhítésében való részvételt, és mindent megtesz azért, hogy a vállalat biztonságosan újból üzemszerűen működjön. Figyelmeztet arra, hogy értéke csak egy működő vállalatnak van, ez a károsultak megsegítése szempontjából is fontos, és a tevékenység folytatásának nincs akadálya, mert a vörösiszap biztonságos elhelyezését megoldották.

"Itt nem svindlerek működnek, hanem külföldön is elismert szakemberek. Exportálunk, az európai piacok 13 százalékát mi látjuk el, termékeink most jutottak el Indiába, az Egyesült Államokba. Sajnos kevés hasonló magyar cég van. Nem igazak a hírek, hogy off-shore tulajdonosaink lennének, magyarországi bejegyzésű cégeken keresztül három magyar magánszemély a tulajdonos." – mondta a lapnak Tolnay Lajos.

Az ajkai katasztrófáról minden egy helyen itt olvasható!

A MAL Zrt. elnöke hozzátette: a cégnek akkor kell fizetnie, ha maga okozta a károkat. Úgy érzik, hogy nem felelősek, ugyanis álláspontuk szerint alapvetően egy elháríthatatlan külső erő, vagyis a természeti viszonyok alakulása okozta a katasztrófát, a munkatársaim mindent a szabályok szerint tettek. A belső károkra pedig teljes körű biztosításuk van, igaz, a felelősségbiztosításunk sajnos kisösszegű.

Mi van magával a céggel azután, hogy a hatóság leállíttatta a gyártást? Mint mondta, nem a hatósági döntés miatt álltak le, hanem műszaki okokból. A Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség október 5-én tiltotta meg a tevékenységet, de a határozat csak 10 nap múlva emelkedik jogerőre. A timföldgyártást ők állították le, mert nem volt hová tenni a vörösiszapot.

A Motimmal és Gyurcsány Ferenccel való kapcsolatról Tolnai elmondta: "amikor kiírták a bauxitbánya privatizációját, azok pályázhattak, akiknek már volt alumínium- vagy timföldgyáruk, és nekünk volt. Nem tudhatták, hogy Gyurcsány Ferenc később miniszterelnök lesz, a bányára szükségük volt, és egyébként is, egy céget akkor lehet megvenni, amikor eladó. És miért ne szállítanának a Motimnak? Fizetőképes magyar cég. A Motimnál nem érdemes timföldet gyártani, mert nem méretgazdaságos. Így hatékonyabb mindkettőnknek" – mondta Tolnai.


[enews_gallery id='191402']

iszap Gyurcsány Motim katasztrófa Tolnai mal Figyelő exportál bauxit
Kapcsolódó cikkek