Cégvilág

Megéri áramszolgáltatót váltani

Akár ötödével is csökkenthetik villamosenergia-költségeiket azok a kis-, illetve közepes vállalatok, amelyek áramszolgáltatót cserélnek. Az erősödő verseny, a nyomott piaci árszint, valamint a fokozódó költségérzékenység mind többeket ösztökél a váltásra.

Akár 20 százalékkal is mérsékelhetik villamosenergia-költségeiket azok a kis-, illetve közepes vállalatok, amelyek áramszolgáltatót cserélnek. Ehhez számos feltételnek teljesülnie kell, ám még egy a megtakarítás szempontjából átlagos váltás is 5-6 százalékos kiadáscsökkenést hozhat – derül ki az ALTEO Energiaszolgáltató Nyrt. friss felméréséből. „Még egy évi 50 ezer kilowattórát, tehát az átlagos háztartási fogyasztás alig 25-szörösét felhasználó kiscég esetében is évi 50 ezer forint megtakarítást jelent ez a döntés” – számszerűsít ifj. Chikán Attila, az ALTEO vezérigazgatója.

Az ALTEO bő száz, 2011. január elsejével váltani készülő kis-, illetve közepes céget (jellemzően olyan vállalatot, amely eddig nem váltott kereskedőt, vagy csak korlátozott versenyben vett részt) vizsgált. A villamosenergia-költség legerő-teljesebb mérséklődésére azok a cégek számíthatnak, amelyek éves áramfogyasztása 100 és 200 ezer kilowattóra között van. Náluk 9,05 százalék az átlagos várható csökkenés, de a négy másik sávban is 4,69-6,92 százalék.

A maximumértékek, vagyis a legnagyobb várható megtakarítások ugyanakkor jóval nagyobbak: mind az öt fogyasztási sávban 12 százalék felettiek. A csúcstartó egy a 100-200 ezres sávba eső cég, amely majd’ 20 százalékkal tudja jelenlegi áramszámláját csökkenteni, amint januártól szolgáltatót vált.

A villamos energia szabad piaca 2003 óta nyitott, ám a legutóbbi időkig korlátozott maradt az említett kör szolgáltatóváltási aktivitása; jellemzően a tőkeerős, a villamos energia piacát jól ismerő nagyvállalatok éltek a lehetőséggel. E tekintetben az elmúlt időszakban változás ment végbe, mind több kisebb cég vág neki a szolgáltatócserének. Az okok: egyrészt megugrott a villamosenergia-kiskereskedők száma, ami élénkítette a versenyt, másrészt a piaci árszint is mérséklődött. A potenciált jelzi, hogy felmérések szerint 10-15 ezerre tehető a váltani tervező cégek száma.

Mindezzel együtt tapasztalható a változtatástól való egyfajta ódzkodás is a kis-, illetve közepes vállalatok egy részénél. „Az aggodalmak egy része az adminisztráció vélt bonyolultságához kapcsolódik, annak ellenére, hogy a szolgáltatócsere az engedéllyel rendelkező kereskedők körében kockázatmentes és egyszerű” – mondja ifj. Chikán Attila.

Az ellátásbiztonságot a jogszabályi keretek és a szigorú hatósági gyakorlat biztosítja, így a fogyasztó az új szolgáltató áramát is akadályoztatás nélkül megkapja. Az áram beszerzését az engedéllyel rendelkező kereskedők – így az ALTEO is – ráadásul hosszú távú villamosenergia-beszerzési szerződésekkel biztosítják , így az a veszély sem fenyeget, hogy a kereskedő nem tud eleget tenni áramszolgáltatási vállalásának. Az ALTEO emellett közvetve több áramtőzsdén is jelen van, és saját erőműveitől is tud áramot vételezni. A szolgáltatóváltás módja sem tér el jelentősen az egyéb beszerzések gyakorlatától: egyszerűen, írásban felmondható az addigi szerződés és megköthető az új a kiválasztott partnerrel. A villamosenergia-szolgáltatók felmondási határideje jellemzően a megszüntetés előtti 30-60 nap, ezt a társaságnak saját érdekében fontos szem előtt tartania.

„A szabad piacon megvásárolt villamos energia volumene az elmúlt években dinamikusan nőtt, a válság sem lassította jelentősen ezt a folyamatot. Jelzi ezt, hogy a 35 terawattórás éves villamosenergia-fogyasztásnak ma már csak kétötöde egyetemes, háromötöd a szabad piacon realizálódik. Természetesen a nagyfelhasználók és az energiaintenzív ágazatok jártak elől ezen a téren, de ma már egy irodaháznak, logisztikai központnak, sőt akár egy pékségnek, cukrászdának is lehetősége van mindezt átgondolnia” – hangsúlyozza ifj. Chikán Attila.

áram Alteo kis és közepes vállalatok áarmszolgáltató váltás
Kapcsolódó cikkek