Cégvilág

Richter: "du svájci" - Nem véletlen az időzítés

A gyógyszergyártó ma reggel akvizíciós hírrel ébresztette a befektetőket. A bejelentés szerint 150 millió svájci frank (30 milliárd forint) értékű tranzakció keretében szerezte meg a svájci székhelyű PregLem 100 százalékos pakettjét – tudósít a Cashline.

A megállapodás értelmében további 295 millió frankra (59 milliárd forintra) rugó eseti kifizetések (milestone payment) üthetik a PregLem korábbi tulajdonosainak markát, amennyiben a termékfejlesztés az előre meghatározott ütem szerint alakul.

A Richter emellett legalább 100 millió svájci frank (20 milliárd forint) értékben vállalt tőkeemelési kötelezettséget a 2011-2013 közötti időszakban, hogy az értékesítési tevékenység számára forrást biztosítson (Franciaország, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország, Spanyolország irányában). Vélhetően ez azonban függ a fejlesztés alatt lévő gyógyszerek hatékonyságának sikerességétől is. A PregLem alapvetően nőgyógyászati termékek fejlesztésében érdekelt, a termékportfólió szervesen kötődik a Richter meglévő termékpalettájához, bár a többségük egyelőre kutatási fázisban van.

A svájci cég eddig magánkézben volt, így a nyilvánosan elérhető pénzügyi információk köre limitált, amely a felvásárlás értékelésében okoz nehézségeket. A tranzakció időzítése azonban sejtésünk szerint nem a véletlen műve, tavasszal ugyanis nyilvános részvénykibocsátást fontolgattak a PregLem tulajdonosai, amelynek kapcsán nem lepődnénk meg, ha a Richter bekopogtatott volna a társasághoz. Pénzügyi oldalról tekintve a 30 milliárd forintos kiadás nem rengeti meg a Richter pénzügyi helyzetét, mivel 2010. második negyedévének végén 100 milliárd forintnak megfelelő likvid vagyonnal rendelkezett. A tranzakció további részletei a ma délután 16 órakor kezdődő telefonkonferenciáján körvonalazódhatnak.

cashline portfólió preglem tranzakció részvénykibocsátás Richter
Kapcsolódó cikkek