Cégvilág

Tíz dolog, amit az állásközvetítők nem árulnak el

A SmartMoney összegyűjtötte azokat a tényeket, amelyekről a fejvadászok "elfelejtik" tájékoztatni a jelentkezőket.

"Akadnak jobb módszerek az álláskeresésre"

A fejvadászok nem szívesen beszélnek róla, hogy az CareerXRoads felmérése szerint az amerikai munkavállalók jelentős része számára a referenciák biztosítják az elhelyezkedést és nem a közvetítő cégek. Az utóbbi öt évben alig változott az ajánlások fontossága, ma is mintegy 27 százalék állítja, hogy a munkahelyének megtalálásában a referencia jelentette a legtöbbet. Ugyanakkor a fejvadászok ma csak az állások 2,3 százalékát segítettek betölteni, szemben a 2005-ben mért 5,2 százalékkal.

"Nem Önnek dolgozunk"

A fejvadász a munkatársat kereső cégnek dolgozik és nem a munkakeresőnek. Vagyis ha bértárgyalásról van szó, a leendő alkalmazott hoppon maradhat, hiszen a fejvadásznak az az érdeke, hogy a lehető leghamarabb elhelyezze a munkavállalókat, vagyis nem fog tengelyt akasztani a cégekkel.

"Tavaly még autókereskedő voltam"

Az amerikai munkavállalóknak tudniuk kell, hogy semmilyen minőségbiztosítási rendszer vagy kötelező végzettség nem védi őket a csalóktól és gyakorlatilag bárki lehet fejvadász.

"Az állás, amit hirdetek, talán nem létezik"

A SmartMoney-nak nyilatkozó szakértő szerint a fejvadász cégek gyakran hirdetnek olyan állásokat, amelyek nem is léteznek, mivel ezzel igyekeznek kiépíteni az állandó jelölti körüket.

"Már tudunk pár dolgot Önről"

Az álláskeresőknek számtalan jogi nyilatkozatot kell tenniük, ha fejvadászhoz fordulnak, mégpedig azért, mert az ügynökségek – legalább is a tengerentúlon – alaposan utánanéznek a jelöltnek, beleértve a pénzügyeit, és a hátterét.

"A mi állásaink sem túl jók"

A gyenge a fejvadászokat is megviselte, ezért számtalan tehetséges szakember hagyta el a pályát. A jelentkezőknek így néha olyan alkalmazottak segítenek, akik nem feltétlenül a legjobbak a szakmában.

"Egy számítógépen múlik a sorsa, ugyanúgy, mint a netes álláskeresőknek"

Ma már a legtöbb fejvadász cég kulcsszavas kereséssel választja ki a megfelelő jelölteket, csakúgy, mint az állásportálok. Ennél fogva a csinos önéletrajz nem segít, ennél fontosabb, hogy a jelölt a megfelelő keresési kulcsszavakat sorolja fel.

"Az előbb ideiglenes, majd állandó munka becsapás"

Az amerikai munkaügyi minisztérium adatai szerint tavaly 392 ezer főt vettel fel ideiglenes munkára. A CareerXRoads adatai szerint ennek mindössze 1,9 százalékát tettek ki azokat a posztok, amelyek később állandó munkahellyé váltak. Az "ideiglenesből állandó munkahely" tehát nem több marketing jelszónál.

"Ha van állása, kirúgathatom"

Egyes fejvadászok agresszívan, az álláskereső tudta nélkül állítanak össze profilokat közösségi portálokról vagy adják tovább az önéletrajzokat engedély nélkül. Esetleg egyenesen a jelenlegi főnök íróasztalára kerül a jelentkezés. A szakértők szerint ezért minden esetben tisztázni kell a fejvadásszal, hogyan kezelhetik a rájuk bízott adatokat.

"Ha Virginiában vagyunk, ne számítson rá, hogy Nebraskában állást szerzek Önnek"

A fejvadászok nem szívesen adnak ajánlatot egy másik államban található posztra, mivel ehhez a cég egy másik munkatársát is igénybe kell venniük, ez pedig csökkenti a jutalékukat. Ha valaki költözéssel szeretne álláshoz jutni, nem érdemes a kiindulóponton keresnie, még akkor sem, ha országos működésű fejvadász cégről van szó.

állásportál fejvadász álláskereső állás munkahely
Kapcsolódó cikkek