Cégvilág

A Toyotát semmi nem gyűri le?

A Toyota emelte éves profitvárakozását, mivel az erős ázsiai értékesítési eredmény a korábban prognosztizáltnál jobb teljesítményre ad lehetőséget.

A korábbi 340 milliárd jenről 350 milliárd jenre emelte profitvárakozását a Toyota a március 31-vel végződő üzleti évet tekintve. A japán autógyártót elsősorban az Ázsiában elért, kétszámjegyű értékesítésnövekedés segíti az eredmény elérésében. Ugyanakkor az üzleti év hátralévő része igen gyengén alakul a világ legnagyobb autógyártója számára: 77 százalékkal csökken a profit a következő hónapokban a cég becslése szerint.

A Toyota részvényeinek árfolyama 1,9 százalékkal emelkedett a bejelentést követően. A cég számára az egyik legaggasztóbb körülmény a jen rendkívül erős árfolyama: a Toyota most arra számít, hogy egy dollár 85 jent ér a korábbi 90 helyett. Satoshi Ozawa, a Toyota ügyvezető alelnöke a Bloombergnek úgy nyilatkozott: ha a jen ilyen erős szinten marad középtávon, az rendkívül fájdalmas kilátás a cég számára. A menedzser közlése szerint a Toyota a folyamat ellen egyes árak emelésével veszi fel a harcot, emellett emeli az olyan modellek gyártási mennyiséget, amelyeknek csak kis konkurenciával kell megbirkózniuk, ezek közé tartozik például a Land Cruiser.

Az elemzők az autócsere programok miatt csökkenő kereslet mellett a visszahívási széria miatt aggódnak: a Toyota a múlt hónapban 1,5 millió autót rendelt vissza és tegnap is közölte, hogy 136 ezer kompaktot kér be szervizelésre. Tavaly év vége óta összesen több mint 10 millió gépkocsit kellett visszahívnia a japán cégnek. A Toyota decembertől a fejlődő piacokat is igyekszik meghódítani egy új, olcsó modellel, amelyet elsőként Indiában kezdenek forgalmazni.

profit jen Toyota visszahívás üzleti év előrejelzés árfolyam
Kapcsolódó cikkek