BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fővárosi szuperszervezetet kap a Fidesz csodagyereke

Minden korábban vártnál nagyobb hatáskört kaphat a Budapesti Városüzemeltetési Központ (BVK Zrt.).

A Fővárosi Közgyűlést soron kívül összehívták mára, az egyik legfontosabb napirendi pont lesz a két hete létrehozott mamutcég jogkörének kibővítése. Sajtóértesülések szerint a Budapesti Közlekedési Központ vezetésére kinevezett Vitézy Dávid alkalmasságán sokat lamentált a Fidesz fővárosi vezetése, elsősorban Tarlós István, illetve György István városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes.

A BVK a fővárosi vagyon hasznosításában, valamint a közbeszerzésekben kap közel korlátlan hatáskört, míg az október végén létrehozott BKK-hoz kerül szinte a teljes budapesti közlekedésügy. Vagyis nem csupán a BKV-t szervezik alá, hanem oda kerül minden fővárosi tulajdonban lévő országos közút kezelése is. Átvesznek továbbá minden olyan utat, amely kerületi kézben van ugyan, de tömegközlekedési útvonal, illetve a hidakkal és az autópályákat kivéve az alul- és felüljárókkal kapcsolatos összes ügyet.

A BVK feladata lesz kezelni a víz-, gáz- és távhő-szolgáltatási, valamint a csatornázási feladatok közül azokat, amelyek túllépnek a kerülethatárokon, azonkívül a temetőket. Ezeken a területeken a BVK-t a közbeszerzésekben kizárólagos jog illetné meg, az irányítás és az ellenőrzés szabályait pedig az arra korábban jogosult cégekkel szerződésben rendeznék.

Zárt ülésen határozhatnak több személycseréről is. Az egyik: Tarlós István főpolgármester javaslatot nyújtott be a főjegyző lemondási idejének módosítására, s ez ugyan egyelőre nem nyilvános, de komoly meglepetés volna, ha nem a már lemondott Tiba Zsolt még gyorsabb távozását sürgetnék. Zárt ajtók mögött napirendre kerül a parkolás ügye is: megkezdik a parkolók 2011-es üzemeltetési feladatainak előkészítését.

Megmenekül a BKV

Hosszas halogatás után a kormány úgy döntött, átutalja a BKV-nak azt a 7,5 milliárd forintot, amelyet még Bajnai Gordon ígért meg Demszky Gábornak. Biztosítják azt az ötmilliárdos hitelgaranciát is, amelyről szintén Bajnai és Demszky állapodott meg. A támogatás elengedhetetlen ahhoz, hogy ne menjen csődbe a cég.

Tarlós István jelezte: Kocsis István BKV-vezérigazgató egy SMS-éből informálódott, amikor tévesen arról tájékoztatta a sajtót, hogy a Nemzeti Közlekedési Hatóság visszavonta a BKV működési engedélyét. A kommunikációs hiba miatt vizsgálat indult a városházán. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.