Cégvilág

Gyanúsan olcsó a földgáz - Meddig eshet még az ára?

Az elmúlt három hónap alatt közel 30 százalékos értékvesztést szenvedett el az észak-amerikai földgáz jegyzése, a legközelebbi kereskedett, novemberi határidős lejárat vesztesége pedig az év eleje óta megközelíti az 50 százalékot.

A legtöbb nyersanyag esetében a papírforma működött; a kvantitatív lazítás napirendre kerülése óta sorra történelmi rekordot döntött az arany és az ezüst árfolyama, sokéves csúcsig száguldott a palládiumé és a rézé. A mezőgazdasági termények ára ugyancsak az egekbe szökött.

A földgáz alulteljesítése szembetűnő a nyersolajhoz mérten is. Az egy hónapos határidős árfolyamokból képezett nyersolajár/földgázár hányados a 25-öt közelíti, ez historikus összehasonlítás alapján extrém magasnak számít. Ennél nagyobb csak a tavalyi recessziót követő fűtési időszak kezdetén volt. A hányados kitágulását segítette, hogy az erőteljes ázsiai kereslet nem jelenhetett meg a sokkal inkább lokális piacú észak-amerikai földgáz árának alakulásában. A földgáz még ennek ellenére is rendkívüli mértékben alulárazott a nyersolajhoz képest, a készletszintek miatt kényszerpályát befutó árfolyam-alakulás következtében, a novemberi határidős árfolyamok alakulásában ugyanakkor ez aligha jelent bármiféle támaszt.

A jelenlegi árfolyamok mellett a földgázár alig a negyedét teszi ki a nyersolaj azonos fűtőértékre vetített árának. A fűtőérték-paritáson alapuló összehasonlítást ugyanakkor érdemes komoly fenntartásokkal kezelni, mivel az olajból származó finomított termékek nem egyszerűen hőértéket képviselnek.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

energia árzuhanás fűtőérték nyersolaj földgáz
Kapcsolódó cikkek