Cégvilág

Íme, az első, emberi erővel működő internetes kereső

Megkezdte tesztüzemét az első internetes keresőmotor, amely emberi ténykedések nyomán állítja össze találati listáját.

A Blekko működési elve leginkább a Wikipédia indexelési módszerére emlékeztet: a felhasználók maguk "címkézik fel" a weboldalakat a lényeges kulcsszavakkal, amelyeket azután a szoftver kiszűr. A Blekko egyelőre mindössze 3 millió weboldalt indexel, szemben a Google-lal, amely ezer milliárd honlapot tart számon – jelenti az AP.

Ennek ellenére a fejlesztők szerint az alkalmazás javítja majd a keresés minőségét, mivel számos, a gépi keresőkre jellemző hibát kiküszöböl. Így a Blekkót nem csaphatják be a kulcsszavakat rosszindulatúan kialakító weboldal tulajdonosok, akik nem szükségszerűen akadnak fent a Google szűrőjén. A kereső egyik ütőkártyája lehet, hogy az emberi tényezőnek köszönhetően kiküszöbölhetőek a spamek is – legalább is elvileg.

A vállalat 24 millió dollárnyi tőkét kapott különböző befektetési cégektől a kereső kifejlesztésére és a beruházók közé tartozik az a Marc Andreessen is, aki kulcsszerepet vállalat a Netscape megalkotásában. Rich Skrenta, az Blekko alapítója korábban az Open Project Directoryt hozta létre, amely 80 ezer önkéntes bevonásával hozott létre szabadon felhasználható adatbázist.

kereső adatbázis szoftver Google Blekko spam
Kapcsolódó cikkek