Cégvilág

Korai még temetni a netbookot

Hiába aratnak a tábla PC-k, az IDC piackutató szerint van még helyük a személyi számítógépek piacán a rivális netbookoknak is.

A levelezésre és internetezésre kifejlesztett miniszámítógépek két-három éve még maguk is hatalmas boomot éltek meg, egy éve azonban az iPadek és társaik megjelenésével már temetni kezdték ezt a termékkategóriát. Nem így látja legutóbbi elemzésében az IDC, szakértői szerint a fejlődő országok piacán, általában az oktatásban még jó ideig szükség lehet ezekre a valóban hordozható eszközökre.

Az előrejelzések szerint az idén világméretekben 37,8 millió netbook talál gazdára, ez 10,3 százalékos növekedést jelent 2009-hez képest. A következő négy évben pedig az éves növekedési ütem meghaladhatja a 4 százalékot. A legnagyobb felvevő-piacnak a jövőben Latin-Amerika, Közép- és Kelet-Európa, a Közel-Kelet és

Afrika számíthat. A vezető szállítók közé az IDC továbbra is az Acert és az Asust sorolja, a két tajvani gyártó tavalyi együttes globális részesedése 42,6 százalék volt. A dobogó harmadik fokán az elmúlt másfél évben a HP állt, öt követte a Dell, amely azonban az idei első negyedévben helyet cserélt a Samsunggal.

netbook dell inmormatika Samsung piac
Kapcsolódó cikkek