Cégvilág

Lesik az időjárást - Jó szezonban reménykednek a sípályák

Az óriásberuházások után a szolgáltatások finomhangolásán van a hangsúly – Jó szezonban bíznak

„Télre elkészül a 2008-ban indított, 72 millió forintos uniós és állami támogatással megvalósuló fejlesztési projektünk legtöbb eleme: duplájára bővül az alpesi hangulatú étterem, a Hóhatár Hütte vendégtere, hat új, nagy teljesítményű amerikai hóágyút üzemeltetünk be, és bővítettük a hócsúszdaparkot is, valamint a gyerekek síoktató parkját. Ezen a pályázaton kívül megújult a sípark honlapja, valamint új webkamerákat és információs táblákat is felszereltünk a hegyen” – sorolta az újdonságokat Erbeszkorn Tamás, a Sípark Mátraszentistván szóvivője. Elmondása szerint – bár az idei szezonra szerették volna átadni – csak tavasszal kezdődik meg egy új, 300 méteres pályaszakasz kiépítése, amely két meglévő pályát köt majd össze.

Az eplényi Nordica Síarénában a tavalyi óriás beruházás után – az ország első négyüléses sífelvonóját építették meg 300 millió forintból – az idén a szolgáltatások finomhangolására helyezték a hangsúlyt, több esetben a vendégek visszajelzései alapján. „Új, másfélszeres teljesítményű trafót helyeztünk üzembe, amely hatékonyabb hóágyúzást tesz lehetővé, új pénztárt építettünk, kialakítottunk egy jégbárt és egy szabadtéri szórakozóhelyet a meglévő kemence büfével szemben, és áthelyeztük a Funparkot is. Létrehoztunk egy külön elsősegélyközpontot is. A sok kisebb munkálat értéke így is több millió forintot tett ki” – mondta a Világgazdaságnak Palitz Izabella, a Nordica Síaréna szóvivője.

A katasztrofális kezdet ellenére a nagy hazai sípályák jó 2009/2010-es szezont zártak. „A decemberi meleg pont a csúcsidőszakot, a két ünnep közti periódust vágta haza, ezekben a hetekben többször teljesen újra kellett hóágyúzni a pályát, ez alkalmanként körülbelül kétmillió forintos kiadást jelentett. Januárban viszont megjött a hideg, amely szerencsére március végéig eltartott, így összesen majdnem száz napot voltunk nyitva, és körülbelül 60 ezer látogatónk volt ez idő alatt. Ez hasonló az egy évvel korábbi rekordvendégszámhoz” – mondta Erbeszkorn Tamás. Elmondása szerint a kezdeti évek folyamatos vesztesége, illetve az egy évvel korábbi közel nullszaldó után a tavalyi szezonban tudtak először nyereséggel üzemelni.

„Egészen húsvétig nyitva voltunk, az egész szezon alatt több mint ötvenezer jegyet adtunk el, ez a duplája az előző évinek. Ez nagyban az új, négyüléses felvonónak köszönhető” – tájékoztatott Palitz Izabella. Elmondta: a korábbi veszteség után a 2010/2011-es szezont enyhe pozitív szaldóval zárták, és ha a következő években is hasonlóan alakul a látogatószámuk, akkor öt-tíz éven belül megérülhet az a 800 millió forint, amelyet a Síaréna fejlesztésére költött az üzemeltető Nordica Skiarena Kft. 2006 óta. A bevételeiknek egyébként 70-80 százaléka származik a jegy- és bérletértékesítésből, a maradékot a vendéglátásból befolyó összeg teszi ki.

„A korábbi évekhez hasonlóan a tavalyi idényben is több tízezres látogatószámunk volt” – mondta lapunknak Bajnóczki Zsolt, a kékestetői pályarendszert üzemeltető Mátra Centrum Kft. sajtóreferense. Véleménye szerint pozitívan hathat a látogatószámukra az idei szezonban, hogy december közepén új négycsillagos szálloda – a Hotel Residence Ózon – nyílik a pálya közvetlen szomszédságában.

Veszélyben az idény Bánkúton

Október közepén színesfémtolvajok ellopták a felvonók főkábeleit és megrongálták a gépházakat Bánkúton, teljesen működésképtelenné téve ezzel a sífelvonókat. A kár több mint 2,5 millió forint. Mivel a Bánkúti Síklub saját forrásaiból nem tudja fedezni a helyreállítás költségeit, így ha nem kap segítséget, nem tud elindulni Bánkúton a síszezon. A Síklub a 2008. október 30-i szélvihar által okozott, 40 millió forintot meghaladó kárból sem tudott még magához térni, anyagi eszközei kimerültek.






Eplényben a jövőbeli fejlesztések egy része arra irányul, hogy a téli időszakon kívül is kihasználják a négyüléses felvonó adta lehetőségeket. „A meglévő túraútvonalak és tanösvények mellé tavasszal kerékpárosközpontot és kölcsönzőt nyitunk a hegyen, sípályák melletti füves területén terepbicikli pályákat alakítunk ki” – vázolta a terveket Palitz Izabella. Kékestetőn is szeretnék továbbfejleszteni a pályát, azonban a konkrét terveket akkor dolgozzák ki, ha már látják, milyen pályázati források állnak rendelkezésre – tájékoztatott Bajnóczki Zsolt.

-->

mátra centrum turizmus síelés sportolás sípályák
Kapcsolódó cikkek