Cégvilág

Megint nem akadt vevő a legnagyobb repterünkre

Ismét eredménytelenül zárult a kunmadarasi repülőtér árverése. Az önkormányzat szeptember 23-án már megpróbálta eladni a légi kikötőt, azonban az ingatlanokra nem érkezett jelentkező, úgy tudjuk ez alkalommal is emiatt lett eredménytelen a licit. Ha sikerül eladni a repteret 120-140 milliárd forintos beruházással egy nemzetközi teherforgalmi légi kikötő épülhet meg.

Márki Sándor, Kunmadaras polgármestere lapunk megkeresésére elmondta, az első fordulóban és mostaniban is túl rövid határidőt szabtak az árverési letét elhelyezése és a kötelezettségvállalás aláírására. A polgármester optimista, a hazai repülőtér értékesítések története azt mutatja több forduló kell ahhoz, hogy megfelelő módon sikerüljön az eladás. A pályázati csomagot két - egy magyar-amerikai és egy magyar-orosz - befektetői csoport vásárolta meg, s jelezték egy lehetséges második fordulóban is részt vennének - húzta alá a polgármester.

Ha az önkormányzatnak sikerül eladnia az egykori szovjet repteret, a beruházó mintegy 120-140 milliárd forint beruházással körülbelül 800 főt foglalkoztató nemzetközi cargo repteret hozna létre, amely 60-80 desztinációt kötne össze Magyarországgal - tette hozzá Márki Sándor. Úgy látja, e tekintetben Kunmadaras elhelyezkedése kiváló, még Budapest és Debrecen közelsége ellenére is. "A kunmadarasi reptér elhelyezkedése ideális a nemzetközi cargo légi kikötőkhöz" - magyarázta.

A kunmadarasi önkormányzat október közepén nyilvánosan árverésre kínálta fel a repülőteret, Az egykori szovjet katonai légi kikötő jelenleg nem bonyolít forgalmat. A bázis kikiáltási ára négymilliárd forint volt, s az önkormányzat a legmagasabb ajánlatot tevővel kötött volna szerződést. Ahhoz azonban, hogy valaki egyáltalán részt vehessen az árverésen 400 millió forint letétet kellett átutalnia biztosítékként, ám úgy tudjuk, hogy a pályázati csomagot megvásárlók közül ezt senki nem tette meg. Így az árverés el sem kezdődhetett.

Közép Európa legnagyobb alapterületű - 750 hektáron elterülő - repterét legutóbb szeptember 23-án akarták elárverezni, sikertelenül. Márki Sándor polgármester szerint akkor túl rövid volt a jelentkezési határidő. Ezúttal a pályázóknak másfél hónapja volt.

A Napi Turizmus egyik korábbi cikkében beszámolt arról, hogy a pályázati csomagot két társaság vásárolta meg. A potenciális befektetők egyike, az ötmilliárd dolláros alaptőkéjű angol-orosz-grúz hátterű Hungarian Air Cargo Kft., amely nemzetközi teherforgalmi repülőtérként üzemeltetné az ingatlant.

Lapunkat Németh László, a település egyik képviselője tájékoztatta arról, hogy a keddi árverés elmarad, s erről a képviselőket is csak ma értesítették. Úgy tudja, nem érkeztek meg az árverési biztosítékok, amelyeket hétfőig kellett volna átutalni a megadott bankszámlára.

A kunmadarasi repülőteret 1944-ben a német hadsereg építette, majd amásodik világháború után orosz kézre került, s 1956 után vált katonai támaszponttá. Állítólag innen bombázták volna a szovjet csapatok Rómát, és 64 hangár valamelyikében atombomba tölteteket is tároltak. A légi kikötő fénykorában 16 ezer szovjet katonának és családtagjainak adott otthont.

Az értékesítés után az önkormányzat tervei szerint teherforgalmat bonyolító bázist hoztak volna létre.

légi bázis szovjet repülőtér önkormányzat katonai reptér licit árverés értékesítés Kunmadaras
Kapcsolódó cikkek