Cégvilág

Százhetven fős létszámbővítés az egri ZF gyárban

Ahogy bővül a rendelésállomány, ismét növeli alkalmazottai számát a kis-haszonjárművekhez, teherautókhoz és buszokhoz kézi és automata sebességváltókat gyártó ZF Hungária Kft. (ZFH).

Mindez annál is inkább jó hír, mert az egri vállalat komolyan megsínylette, hogy a világválság hatására egy évre szinte leállt a haszonjárműágyártás Európában. A cég elmúlt évi termelése a 2008-as érték 45 százalékára zuhant és a négynapos munkahét bevezetése mellett elbocsátásokra is sor került. A ZF Hungária Kft., illetve az ugyan azon a telephelyen működő kormányműgyártó ZF Lenksysteme Kft. (ZFL) együttesen több mint 200 fős létszámleépítést hajtott végre.

A válság előtt több mint 800 fős ZFH a tavalyi 658 fős mélypont után év végére 750 embernek ad munkát, míg a ZFL – amely a januári 420-ról 461-ra növelte létszámát – további 30 ember felvételére készül. Elsősorban autószerelő végzettségű sebességváltó-szerelőket, raktárosokat és minőségellenőröket keres a vállalat, másrészt szükség van gépészmérnökökre, minőségirányítási mérnökökre és stratégiai beszerzőkre is. Ugyanakkor a termelés felfutása, a cég 30 kilométeres körzetében letelepedett beszállítóktól is fokozott teljesítményt követel. Ezeknél a társaságoknál, további kétezer ember talál munkát.

Miután újra élénkül a haszonjárműgyárak termelése sokasodnak a megrendelések. Az idén 70 százalékkal, jövőre pedig a tervek szerint mintegy további 55 százalékkal bővül a termelés, és újra eléri majd a korábbi, 2008-as csúcsot, amikor 96 ezer sebességváltó készült Egerben. De ez még korántsem a legmagasabb érték. Ulrich Diller, a ZF Hungária elnök-vezérigazgatója nyáron azt nyilatkozta, hogy jövőre már 119 ezer, 2012-ben pedig 134 ezer sebességváltó kerül ki az egri gyártósorokról.

A gyárban készült váltók futnak például az Iveco Daily Agile, a Nissan Cabstar, FUSO Canter, Iveco Eurocargo, Volvo FL, MAN TGL, Irisbus (Karosa) járművekben. A német ZF AG 1995-ben vásárolta meg a Csepel Autó egri sebességváltógyárát. Azóta, mintegy 200 millió eurónyi fejlesztést hajtott végre a konszern, és Egerbe telepítette a kis haszonjárművek kézi sebességváltóinak fejlesztését.

Haszonjármű - Javuló helyzet

A harmadik negyedév mindegyik hónapjában stabilan erősödött az európai haszonjármű kerekedők forgalma, és meghaladta az elmúlt év azonos időszakában eladott darabszámot. Csupán a buszpiac nem talál magára, de a szállító járművekből egyre többet vesz fel a piac.

Szeptemberben például kishaszonjárművekből 14,6 százalékkal kelt el több, mint tavaly szeptemberben, a 3,5-16 tonnás teherautókból 12,7 százalékkal vettek többet, a legnagyobb kaminok forgalma pedig 20,4 százalékkal bővült. A buszeladások viszont 10,4 százalékkal csökkentetk az Európai Unióban. A háromnegyedéves adatok szerint a fenti négy szegmens együttesen 6 százalékkal bővítette értékesítését, így szeptember végéig 1,300 millió új haszonjármű kapott rendszámot az unióban.

Szeptemberben például kishaszonjárművekből 14,6 százalékkal kelt el több, mint tavaly szeptemberben, a 3,5-16 tonnás teherautókból 12,7 százalékkal vettek többet, a legnagyobb kaminok forgalma pedig 20,4 százalékkal bővült. A buszeladások viszont 10,4 százalékkal csökkentetk az Európai Unióban. A háromnegyedéves adatok szerint a fenti négy szegmens együttesen 6 százalékkal bővítette értékesítését, így szeptember végéig 1,300 millió új haszonjármű kapott rendszámot az unióban. -->

létszámbővítés Eger ZF zfh zfl egri sebességváltó kormánymű
Kapcsolódó cikkek