Cégvilág

A tőzsdefelügyelet nyomoz a HP szexbotrány miatt lemondott vezére ellen

Az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) vizsgálatot folytat arról, hogy Mark Hurd milyen körülmények között vált meg a Hewlett-Packard (HP) vezérigazgatói posztjától.

A széles körű vizsgálat a The Wall Street Journal szerint arra is kiterjed, hogy Hurd megosztott-e bennfentes információkat 2008-ban egy hostesszel még a szerződés bejelentése előtt, azzal kapcsolatban, hogy a HP 13,9 milliárd dollárért felvásárolja az Electronic Data Systems technológiai-tanácsadó vállalatot.

Mark Hurd tagadta, hogy kapcsolat fűzte volna Jodie Fisherhez, a HP alkalmazottjához, aki szexuális zaklatással vádolta meg őt, és ez vezetett Hurd elmozdításához. Utóbb a vezérigazgató beismerte a viszonyt. Az SEC Hurd vállalati költségelszámolását is vizsgálja, azt, hogyan használta fel a vállalati pénzeket, a Fisherrel folytatott találkozókon.

Mint arról beszámoltunk, Mark Hurd hivatalosan nem megfelelő üzleti magatartás miatt kényszerült lemondásra: a HP szerint a vezérigazgató elítélhető módon járt el, amikor Jodie Fishernek adott találkozóinak költségeit cége számlájára könyvelte el. Fisher egy a HP-hez küldött levélben azt állította, hogy Hurd szexuálisan zaklatta, de a The Wall Street Journal kiderítette, hogy egy másik fontos állítás is szerepelt a lemondáshoz vezető levélben.

Fisher ugyanis azt is állította, hogy Hurd 2008 márciusában elmondta neki, hogy a HP megvásárolja az Electronic Data Systems (EDS) nevű céget. A konszern csak májusban jelentette be a 13,9 milliárd dolláros vásárlást. Ezzel kapcsolatban nyomoz most a tőzsdefelügyelet.

A lap úgy tudja, hogy a HP vezetősége nem akart megválni Hurdtől és nem hitte el a bennfentes információk kiadásával kapcsolatos vádakat, de a vezér elveszítette a bizalmat azzal, hogy a kezdetekkor a viszony tényét is tagadta. A menedzser jelenleg a HP egyik fő riválisánál, az Oracle-nél tölt be vezérigazgatói posztot.

vezérigazgató Electronic Data Systems szexbotrány HP sec hurd
Kapcsolódó cikkek