Cégvilág

Légitársaságok: Akkora a hasznunk, mint a jótékonysági szervezeteknek

A Nemzetközi Légiszállítási Szövetség (IATA) mai közlése szerint a szektor rekord profitra számít az idén, de 2011-ben a javulás megtorpan és a haszon összege mérsékelt lesz. Ráadásul a haszonkulcsok továbbra is rendkívül alacsonyak.

Az IATA a vártnál jobb gazdasági kilátásokkal indokolta, hogy a korábbi, 8,9 milliárd dolláros profitvárakozását 15,1 milliárd dollárra emelte az idei évre vonatkozólag. Ugyanakkor a javuló tendencia 2011-ben véget ér és a légitársaságok a prognózis szerint ismét kevesebb, 9,1 milliárd dolláros hasznot gyűjtenek.

Bár a most közölt 2011-es várakozás jobb a korábbi előrejelzésnél, a szektor jövőre a mainál rosszabb gazdasági körülményekkel néz szembe – mondta Giovanni Bisignani, az IATA általános igazgatója az AFP tudósítása szerint. A szervezet elsősorban az európai kormányok megszorító csomagjaira és az ebből adódó lassabb növekedésre alapozza a visszafogott várakozásokat.

A növekedés hajtóereje mindamellett már az idei évben és az ázsiai régió, amely a következő évi profit felét termeli ki. A piaci kapitalizációt tekintve ma az Air China a világ legnagyobb légicége, amelyet a Singapore Airlines és a Cathay Pacific követ a rangsorban.

Bisignani felhívta a figyelmet arra, hogy a várt profit látszólag hatalmas összege ellenére a szektor még mindig rendkívül alacsony haszonkulccsal dolgozik. 2011-ben a légitársaságok 2,7 százalékos profitot termelnek ki, ami az IATA vezetője szerint csak egy jótékonysági szervezet számára lenne megfelelő eredmény, és jól mutatja, hogy az iparág még mindig gyengélkedik.

Bisignani profit légitársaság haszonkulcs prognózis IATA
Kapcsolódó cikkek