Cégvilág

Moszkvának sem engednek - Kaszálnak az acélgyártók

A Russian Technologies (RT) nevű orosz állami irányítású vállalat elnök-vezérigazgatója nem zárja ki annak lehetőségét, hogy orosz vállalatok elkezdik acél importálását, ha nem sikerül megállapodniuk az árakról a belföldi kohászati gyárakkal.

Szergej Csemezov, az RT elnök-vezérigazgatója az Itar-TASZSZ hírügynökséggel közölte, hogy eddig kudarcot vallott az ármegegyezés az orosz kohászati cégekkel, amelyek már 2010 júniusában 40 százalékos áremelést vezetnének be.

"Jelenleg 25-30 százalékos emelést akarnak érvényesíteni. Úgy hiszem, vállalati összeesküvésről van szó. Ugyanis egyeztetett módon emelték az árakat" – mondta Csemezov, aki közölte, hogy ha nem jön létre megegyezés az árak terén, akkor Oroszország külföldről fog acélt vásárolni. Az orosz autógyártók szövetsége a moszkvai kormányhoz intézett levelében aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az orosz acélgyártók a termékeik árának emelését tervezik 2011 január 1-jétől.

A Steel Guru jelentése szerint a gazdasági fellendülésnek köszönhetően az orosz acélgyártók 5-10 százalékkal növelhetik a belpiacon végrehajtott kereskedelmüket és ezzel a teljes kapacitásuk mintegy 90 százalékát az orosz piacon értékesíthetik. Mitöbb, a futball világbajnokságból eredő fejlesztési feladatoknak köszönhetően Oroszország nettó acél importőrré válhat.

ár acél Orosz acélgyártó Russian Technologies
Kapcsolódó cikkek