Cégvilág

BorsodChem, Allee - Íme, az év legnagyobb felvásárlásai

A magyar cégeket célzó M&A (fúziók és felvásárlások) tranzakciók száma tavaly volt a legalacsonyabb szinten 2007 óta – áll a DealWatch legfrissebb felmérésében. Közép- és Kelet-Európa, valamint Délkelet-Európa jól teljesített, közel 10 százalékkal múlta felül a 2009-es szintet.

Összesen 159 ügyletet jelentettek be vagy zártak le 2010-ben Magyarországon, ami a 2009-es rekord évhez képest 16 százalékos csökkenést jelent. A tranzakciók összértéke 65 százalékos zsugorodás mellett 1,2 milliárd euró lett. A csökkenés fő oka a nagyobb méretű ügyletek számának visszaesése volt, mint például korábban a MOL csoport részesedésének értékesítése vagy a nagyobb privatizációs tenderek.

A tranzakciók számát tekintetve 2010-ben a telekommunikációs és IT szektor volt a legaktívabb, 29 ügylettel. Az összes ügyletértéket figyelembe véve a pénzügyi szolgáltatási szektor végzett az első helyen, meghaladva a 300 millió euró összértéket, ami a 2010-ben megvalósult magyaroszági ügyletek összértékének 25,7 százaléka.

A legnagyobb magyar célpontot is érintő tranzakció 2010-ben az Invitel International nagykereskedelmi üzletágának felvásárlása volt, a Turk Telekom 221 millió euróért vásárolta meg a telekommunikációs szolgáltatót. Emellett még három 100 millió euró feletti ügylet valósult meg Magyarországon 2010-ben: a Wanhua 38 százalékos részesedés szerzése a BorsodChemben, az FHB Jelzálogbank visszavásárlása a magyar államtól, illetve az Allee bevásárlóközpont 50 százalékának Allianz általi felvásárlása.

A piac 2010-es csökkenése ellenére a magyar M&A tanácsadók optimisták, és enyhe növekedést prognosztizálnak 2011-re. A szakemberek ugyanakkor úgy gondolják, az ügyletek átlagos mérete kisebb lesz, mint a megelőző években, és a korábbi évekhez képest nagyobb erőfeszítésekre lesz szükség a lezárásukhoz.

Közép- és Kelet-Európa, valamint Délkelet-Európa tavalyi M&A piacait vizsgálva azonban a DealWatch már jóval pozitívabb képet tárt mutat: 2009-hez képest 7,7 százalékkal 3164-re nőtt a tranzakciók száma 2010-ben, azonban az ügyletek száma jóval elmarad a 2008-as értéktől, amikor 3734 darabot rögzítettek. A tranzakciók mértékében még nagyobb az elmozdulás, ugyanis azok összértéke 50 százalékos növekedéssel elérte a 142 milliárd eurót. A térségben a legaktívabb szektor mind az ügyletek számát, mind azok értékét tekintve a feldolgozóipar volt 2010-ben, 578 tranzakcióval, összesen 34 milliárd euró értékben, amit a pénzügyi szolgáltatások szektora követett közel 25 milliárd eurós tranzakciós értékkel.

A legnagyobb M&A aktivitást a régióban egyértelműen Oroszország mutatta, akár az ügyletek értékét, akár számát vesszük figyelembe: az ország az összes tranzakció közel egyharmadát, és a tranzakciók összértékének több, mint felét könyvelhette el. A második helyre Lengyelország került 18 százalékos illetve 14,8 százalékos részesedéssel. Az ügyletek számát tekintve Ukrajna végzett a harmadik helyen az összes tranzakció 13,3 százalékával, míg az ügyletek értékét nézve Törökország áll a harmadik helyen az összesített érték 14,4 százalékával.

A régió jövőjéről kiderült: az egyes országok kilátásai különbözőek, de a legtöbb tanácsadó egyetért abban, hogy a tranzakciók száma meghaladhatja a válság előtti szintet, ugyanakkor az ügyletek átlagos méretének csökkenésére is számítanak.

felvásárlás fúzió szektor ügylet Magyarország M&A akvizíció dealwatch
Kapcsolódó cikkek