Cégvilág

Január végére fizetni fog az EMFESZ

Góczi István: A hatósági tarifa mellett is nyereséges a gázszolgáltatás

„Január végére minden pénzügyi kötelezettségét teljesíti az EMFESZ Kft. az FGSZ Földgázszállító Zrt. és a Keler elszámolóház felé, kinnlevőségeit pedig keményen be fogja hajtani” – közölte lapunkkal Góczi István. A gázkereskedő társaság ügyvezető igazgatója mindenekelőtt arra számít, hogy a Pomázi csoporttól folyik majd be a csoport által egyébként vitatott összeg. Góczi István szerint lényegében csak ez a 2-3 milliárd forintos kinnlevőség az, ami miatt megrendült az általa irányított társaság pénzügyi helyzete, s aminek következtében a kft. szállítói előre fizetést vártak el. Az előre fizetés miatt az EMFESZ saját bevételei a kifizetéseihez képest csak két hónapos késéssel folytak be, és beindult a domimóhatás: a kft. nemrég még csak 1,2 milliárdos tartozása pillanatok alatt 6-7 milliárdra szökött. Az EMFESZ-nek pillanatnyilag mintegy 16-18 milliárd forinttal tartoznak, e követelésnek azonban legfeljebb a 10 százaléka lejárt.

Az EMFESZ-nek ahhoz, hogy visszakaphassa a Magyar Energia Hivatal (MEH) által tegnap bevont kereskedési engedélyét, stabil pénzügyi helyzetet és biztos gázszállítót kell felmutatnia. Erre a szabályozás 60 napot adott. Ha a társaság ezalatt nem áll talpra, végleg elveszíti az engedélyét.

A cég likviditási helyzetének rendezéséhez az igazgató szerint nincs szükség külső forrásra, és a tulajdonos szerepe is csak a visszaszerzendő ügyfelek ellátásához szükséges orosz gázforrás megszervezésére korlátozódik.

Az EMFESZ-ben lévő cash a folyamatos működés finanszírozására is elég, ez persze most nem sok: néhány külföldi, például lengyelországi és ukrajnai aktivitását kell fenntartani. Ugyanakkor sem elbocsátás, sem egyéb költséglefaragás nincs napirenden.

Góczi István bízik benne, hogy a kereskedelmi engedély visszaszerzése után visszatérnek az EMFESZ-hez azok az ügyfelek, amelyeknek a MEH döntése nyomán a jövő csütörtöktől más szolgáltatóval vagy kereskedővel lesz szerződésük. Szerinte az ügyfeleknek az EMFESZ-szel kapcsolatban öt év alatt szerzett jó tapasztalata és felhasználóbarát üzleti stílusa mindenképpen segíteni fog ebben. „A felhasználók persze az ár és a szolgáltatás minősége alapján döntenek – ebben pedig álljuk a versenyt” – jelentette ki.

Folynak a találgatások, hogy a MEH mely egyetemes szolgáltatókat vagy kereskedőket jelöli majd ki az EMFESZ-ügyfelek ellátóiként. Felmerülhet, hogy az ajánlattételre kötelezett társaságok esetleg nem is szívesen vesznek át vagy vissza hatósági áron kiszolgálandó, háztartási ügyfeleket. Góczi István másképp látja: „Örülnek, hogy egy időre visszaszerezhetik elveszített fogyasztóikat, ami azt is mutatja, hogy a hatósági ár mellett is nyereséggel lehet kiszolgálni a háztartásokat.”

Tegnapi cikkünkben megírtuk, hogy országos hálózata alapján a Tigáz és az E.On alkalmas arra, hogy az EMFESZ öszszes lakossági ügyfelét átvegye, s idéztük is a két cég szóvivőjét. Ennek kapcsán hangsúlyozzuk: a megjelenttel ellentétben a Tigáz kizárólag a tőle az EMFESZ-hez az elmúlt években átment mintegy 80 ezer háztartási fogyasztó visszavételére kész.

E.On: nagy a felelősség

„A gázipar tőkeigényes terület, nyáron százmilliárdokat kell befektetni földgáz vásárlásába, amit az adott cég betárol, és csak télen tud értékesíteni. Ezért csak komoly anyagi háttérrel rendelkező cégek maradhatnak életben hosszú távon” – közölte lapunkkal Kutas István, a hazai E.On csoport szóvivője.

Az ország gázellátásának 2015-ig történő biztosítása érdekében az E.On csoport mintegy 3000 milliárd forintos pénzügyi kockázatot vállal.

Az ország gázellátásának 2015-ig történő biztosítása érdekében az E.On csoport mintegy 3000 milliárd forintos pénzügyi kockázatot vállal. -->

emfesz gázszoilgáltatás gdf-suez gázellátás gázár tigáz
Kapcsolódó cikkek