Cégvilág

Kartellt szimatolnak a német energia-óriásoknál

A német szövetségi kartellhivatal véleménye szerint Németország négy nagy energiakonszernje túlságosan nagy piaci hatalommal bír.

Az RWE, az E.ON a Vattenfall és valószínűleg az EnBW is a mindenkori piacot uraló pozícióval rendelkezik – jelentette ki Andreas Mundt, a versenyhatóság vezetője az N24 jelentése szerint. Ezért az energiatermelőknek "késztetésük és lehetőségük" van arra, hogy az áram árát rosszhiszeműen befolyásolják.

A kartellhivatal szektorális vizsgálat során annak a kérdésnek járt utána, a konszernek célzottan kevesebb áramot termelnek-e olyankor, amikor különösen nagy volt a kereslet, ezzel feltornázva az árakat. A hatóság a 2007-2008-ra vonatkozó adatokat vizsgált annál a nyolcvan vállalatnál, amelyek a németországi árammennyiség több mint 90 százalékát állítják elő.

Bár a kartellhivatal nem tudta kimutatni a termelési kapacitás rendszeres és súlyos visszatartását – hangoztatta Mundt – a visszaélés mégsem zárható ki. A német energiaszektor mindenesetre tisztázottnak tartja magát. A tanulmány ugyanis megerősítette, "nincsenek olyan jelek, melyek szerint az áram-nagykereskedelmi piacon törvényszegések történnek" - jelentette ki az energia- és vízgazdálkodási szövetség (BDEW) vezetője. Hildegard Müller kiemelte, hogy az elemzés nem foglalkozott a végfogyasztónak felszámított árakkal, holott szerinte a valódi verseny itt mutatkozik meg, a nagykereskedelmi árak a fogyasztó által fizetett árnak csak egynegyedét adják.

energiapiac német E.On RWE nagykereskedelmi ár kartell elemzés
Kapcsolódó cikkek