Cégvilág

Kitört a H1N1 infleunza járvány, sürgető a védőoltás!

Meghaladta a 18 ezret az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma hazánkban, sok beteg szorult kórházi ápolásra, halálos áldozatot is követelt már a vírus. A betegek maradjanak otthon. Sürgető a védőoltás.

Az európai járványügyi hatóságok előírása szerint amennyiben az adott országban eléri a 15 ezret a heti influenzás megbetegedések száma, ki kell hirdetni a járványt. A betegség hazai terjedése, valamint az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ adatai arra figyelmeztetnek, hogy sürgető a védőoltás, ami 7-10 nap alatt ad védettséget. Hazánkban az elmúlt hetekhez képest megugrott a megbetegedések száma, sokan kerültek kórházba és szorultak gépi lélegeztetésre is. Egy középkorú férfi, aki ugyan kövérsége miatt a kockázati csoportba tartozott, életét vesztette.


Az idei szezonban elsősorban 2009-es influenza  A(H1N1) vírus okozza járványt. Ezért az előző évben az A(H1N1) járvány idején legyártott 1,2 millió adag Fluval P vakcinát a készlet erejéig bárki térítésmentesen kérheti a háziorvosától. Kimutatták már az influenza B vírusát is. A betegek maradjanak otthon, egyrészt a szövődmények elkerülése miatt, másrészt azért, mert akár egy tüsszentéssel több tucat embert megfertőzhetnek. Fontos, hogy védjék a környezetüket, például azzal, hogy zsebkendőbe köhögnek, tüsszentenek vagy maszkot hordanak.


Az elmúlt fél évtizedben Magyarországon 35 influenzajárvány zajlott le:1950-2000. között az influenzajárványok közül 10 járványban 1 millióan, illetve 1 milliónál többen betegedtek meg, 3 járványban pedig meghaladta a 2 milliót   a jelentett influenzás betegek száma.
Európában és hazánkban is az idei szezonban elsősorban 2009-es influenza  A(H1N1) vírus lehet felelős a járványért. Ezért az előző évben az A(H1N1) járvány idején legyártott 1,2 millió adag Fluval P vakcinát a készlet erejéig bárki térítésmentesen kérheti a háziorvosától.


Az idén 1,3 millió adag három komponensű, Fluval AB térítésmentes vakcina áll rendelkezésre a kockázati csoportba tartozóknak - tájékoztattak korábban a hatóság szakemberei. Ezek között vannak a három évesnél idősebb, súlyos, krónikus betegek, a terhességi héttől függetlenül a várandós nők, azok, akik most tervezik a gyermekvállalást, a hosszabb ideig ápolást igénylők, a tartós szalicilát kezelésben részesülők, a 65 évnél idősebbek, s a fertőzésnek kitett foglalkozásúak, köztük az egészségügyi és szociális intézetben dolgozók. A 6 hónapos és 3 éves kockázati csoportba sorolható gyermekek számára ötezer adag vaxigrip junior térítésmentes oltóanyagot tárolt az ÁNTSZ. Ám az oltás mindenkinek erősen ajánlott.

A betegség súlyos szövődményekkel járhat, s egy esetleges járványnak jelentős lehet a gazdasági kára. Ezért a munkáltatóknak érdemes megfontolni dolgozóik szervezett oltását. A térítéses oltóanyagok árához 25 százalékkal járul hozzá az egészségpénztár, a három komponensű vakcináért 2000 forint körüli összeget kell fizetni.
Az influenza elleni oltásoknak az az elsőrendű céljuk, hogy egyéni védelmet nyújtsanak azon személyeknek, akiknél egy esetleges influenzavírus-fertőzés alapbetegségük vagy életkoruk miatt súlyos lefolyású lehet, valamint akiknek megbetegedése és munkából való kiesése az ország működése szempontjából nehézséget okozna.

Az oltás az egészséges felnőttek 70-90 százalékában bizonyulnak hatékonynak a betegség megelőzésében. A védőoltás az idős emberek körében a kórházi felvételek számát 25-39 százalékkal, az össz halálozási gyakoriságot 35-57 százalékkal csökkentheti. Az intézményekben, ápolási otthonokban élő, influenza ellen oltott idős személyek között a kórházi kezelés gyakorisága felére, a tüdőgyulladás kockázata 60 százalékkal, a halálozás kockázata 68 százalékkal csökkenhet  - állítják az Országos Epidemiológiai Központ szakemberei.


A Magyarországon forgalomban lévő influenzavakcinák kizárólag inaktivált vírust, vagy annak csupán egy meghatározott részét tartalmazzák, így nem okozhatnak influenzás megbetegedést. Valamennyi készítményről elmondható, hogy csak igen ritkán lépnek fel olyan nem kívánt mellékhatások, - mint láz, fejfájás - melyek a vakcina beadásával összefüggésbe hozhatók. Helyi reakció (bőrpír, duzzanat az injekció helyén) az oltottak mintegy 20 százalékánál jelentkeznek, de ezek a reakciók általában enyhék és 48 órán belül elmúlnak. A lázat paracetamol tartalmú készítménnyel illetve borogatással lehet csillapítani. Az oltás utáni tünetekről értesíteni kell az oltást végző orvost.


 

Szerző: Világgazdaság Online-->

járvány H1N1 influenza oltás
Kapcsolódó cikkek