Cégvilág

Kitört az influenzajárvány, sürgető a védőoltás

Meghaladta a 18 ezret az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma a múlt héten, amely másfélszerese a megelőző hetinek - tájékoztatott az Országos Epidemiológiai Központ. Kórházi ápolásra 69 beteg szorult. kórházi ápolása vált szükségessé.

Huszonhárom új influenzás beteg részesült intenzív ellátásban és 19 betegnél vált szükségessé gépi lélegeztetés. A járványok közül négy általános iskolában, egy javító-nevelőintézetben fordult elő. A közösségi járványokat Budapestről, Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megyéből jelentették Három járványban igazolták az influenza A(H1N1)2009 vírust, két betegnél találtak influenza B vírust a szakemberek. Az európai járványügyi hatóságok előírása szerint amennyiben az adott országban eléri a 15 ezret a heti influenzás megbetegedések száma, ki kell hirdetni a járványt

A betegség hazai terjedése, valamint az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ adatai arra figyelmeztetnek, hogy sürgető a védőoltás, ami 7-10 nap alatt ad védettséget.

Hazánkban 1,3 millió adag három komponensű, Fluval AB térítésmentes vakcina áll rendelkezésre a kockázati csoportba tartozóknak - tájékoztattak korábban a hatóság szakemberei. Ezek között vannak a három évesnél idősebb, súlyos, krónikus betegek, a terhességi héttől függetlenül a várandós nők, azok, akik most tervezik a gyermekvállalást, a hosszabb ideig ápolást igénylők, a tartós szalicilát kezelésben részesülők, a 65 évnél idősebbek, s a fertőzésnek kitett foglalkozásúak, köztük az egészségügyi és szociális intézetben dolgozók. A 6 hónapos és 3 éves kockázati csoportba sorolható gyermekek számára ötezer adag vaxigrip junior térítésmentes oltóanyagot tárolt az ÁNTSZ. Ám az oltás mindenkinek erősen ajánlott. A betegség ugyanis súlyos szövődményekkel járhat, s egy esetleges járványnak jelentős lehet a gazdasági kára. Ezért a munkáltatóknak érdemes megfontolni dolgozóik szervezett oltását.

Európában és hazánkban is az idei szezonban elsősorban 2009-es influenza A(H1N1) vírus lehet felelős a járványért. Ezért az előző évben az A(H1N1) járvány idején legyártott 1,2 millió adag Fluval P vakcinát a készlet erejéig bárki térítésmentesen kérheti a háziorvosától. A térítéses oltóanyagok árához 25 százalékkal járul hozzá az egészségpénztár, a három komponensű vakcináért 2000 forint körüli összeget kell fizetni.

H1N1 influenza
Kapcsolódó cikkek