Cégvilág

Lassan csökken a dioxinveszély

Ilse Aigner német szövetségi földművelésügyi miniszter felszólította az takarmánygyártó ipart, hogy hozza rendbe a háza táját a dioxinbotrány után, amelynek következtében a múlt héten a 375 ezer farm közül mintegy 4 700-at zártak be.

Közben 3 000 farm már ismét árusíthat, és 1635 üzemre érvényesek még a bejelentett korlátozások. Holger Eichele, a minisztérium szóvivője szerint azzal lehet számolni, hogy "a bezárt farmok száma jelentősen csökken a következő napokban."

A miniszter a Deutsche Welle tudósítása szerint találkozott a német farmerszövetségek, fogyasztói érdekcsoportok és a takarmányt gyártó ipar képviselőivel. Aigner leszögezte: a botránynak "következményei kell, hogy legyenek és lesznek is." Az okozott kár óriási, nem csupán pénzügyileg, hanem azért is, mert a fogyasztók bizalmát játszották el a cégek – fogalmazott a miniszter.

Egyben felszólította a takarmánygyártó ipart, hogy tegyen konkrét javaslatokat arra nézve, hogyan akadályozható meg a jövőben egy ilyen incidens megismétlődése. Aigner nem volt hajlandó találgatásokba bocsátkozni a fertőzött állati táplálék eredetét illetően.

Az Európai Bizottság ugyanakkor közölte, hogy már találtak fertőzött termékeket Nagy-Britanniában, Hollandiában, Franciaországban és Dániában is.

A Foodwatch fogyasztóvédelmi szervezet súlyos mulasztásokat és a tápszer-ipar érdekeinek egyoldalú kiszolgálását vetette tegnap a kormány szemére. A kormány nem akarja a német hústermékek exportját veszélyeztetni, ezért nem áll érdekében, hogy a takarmány-ipart nagyobb terhekkel sújtsa - hangoztatta Thilo Bode, a Foodwatch vezetője a DPA hírügynökségnek nyilatkozva.

Közben Ilse Aigner, a szövetségi földművelésügyi miniszter jelezte: még nem látható az élelmiszereket sújtó dioxinfertőzés vége. "Túlságosan korai lenne a figyelmeztetés általános visszavonása" - hangoztatta Aigner a Bild am Sontag című lapnak nyilatkozva. Szerinte az esetet az illetékes tartományi hatóságok még nem derítették fel teljesen. Elsősorban arról kell gondoskodni, hogy a fertőzött takarmányokat végig nyomon kövessék, és megakadályozzák, hogy a szennyezett termékek a kereskedelembe kerüljenek. A miniszter emellett hangsúlyozta, hogy az eset okozóinak meg kell téríteniük a károkat.

 

bezár dioxinbotrány miniszter tojás szennyezés farm dioxin
Kapcsolódó cikkek