Cégvilág

Növekedés várható a hazai ingatlanpiacon

Az ingatlanbefektetőket nem az ország nemzetközi megítélése, hanem a finanszírozás hiánya tartja vissza a magyar piactól – állítja a Colliers International. A nemzetközi ingatlantanácsadó budapesti irodája szerint 2011 már a növekedés éve lesz.

A piacon további értékcsökkenés nem várható az A kategóriás ingatlanok esetében, ugyanis a bérleti díj, a hozam és a kihasználatlanság is elérte a mélypontot – jelentette ki Balla Ákos, a Colliers International ingatlan tanácsadó társaság értékbecslési, piackutatási és tanácsadói üzletágának igazgatója sajtótájékoztatón. A B kategóriás piacot tekintve még előfordulhat csökkenés, de a egészét tekintve 2011-ben már elindulhat az emelkedés.

A szakember szerint a piacra a legnagyobb hatást a finanszírozás, illetve annak hiánya gyakorolja. A bankok gyakorlatával kapcsolatban elhangzott: az együttműködő partnerrel újratárgyalnak, de a nem fizető, nem együttműködő hitelezett jóra nem számíthat.

A hazai szállodapiaccal kapcsolatban kiderült: a 2010-es év a budapesti hotelpiaca kis mértékben a javulás jeleit mutatta, de ez a vidéki szállodákra és a Balatonra sajnos nem igaz. „A piacon optimizmusra ad okot a külföldi vendégszám növekedése, Magyarország EU elnöksége - mely kettő inkább Budapestet érinti -, és a személyi jövedelemadó szabályok kedvező hatása. A budapesti piac mérete 2010-ben több mint 1000 szobával bővült, a 2011-es évben csak ennél kisebb mértékű növekedés várható. A vidéki fejlesztések motorja továbbra is csak az elnyert támogatás.” – összegzett Balla Ákos.

Az irodapiacot vizsgálva Saly Miklós, a bérbeadási üzletág igazgatója elmondta, hogy túl vagyunk egy 2009-hez képest higgadtabb, tudatosabb, óvatos és átgondolt 2010-es éven. Ennek eredménye mutatkozik a bérlői aktivitás növekedésén, bár a tranzakciók átfutása a szigorodott anyavállalati kontroll miatt megnyúlt, mégis a 2010 év tapasztalatából az irodabérleti piac mindenképpen optimistán nézhet a 2011-es év elé. A bérleti díjak csökkenésének egyértelműen vége, bizonyos házak már óvatos bérleti díj emelésen is gondolkozhatnak. „Minimális új ház kerül átadásra, ezért jelentősen fog csökkenni az üresedési ráta. Ha a bankok is végre újragondolják finanszírozási stratégiájukat, akkor jövőre újra lendületet vehetnek a fejlesztések, de abban az új világban már minden félnek sokkal átgondoltabbnak és megfontoltabbnak kell majd lennie.” – mondta el Saly Miklóstól.

Az ipari ingatlanokról szólva Beck Tamás üzletág igazgató elmondta: 2010 a stabilizáció jegyében telt el, az új fejlesztések drasztikus visszafogása mellett mind az új bérleti szerződések volumene, mind az üresedési ráta stagnált a tavalyi évvel összehasonlítva. A szegmensben. Igen aktív volt a termelő-és a KKV szektor, viszont a logisztikai cégek kivételesen nem voltak aktív szereplői az ipari ingatlanpiacnak, igen kis volumenre kötöttek csak bérleti szerződést. „Az adásvételi piaci szegmensben elsősorban a kisebb épületekre és a kisebb telkekre mutatkozott kereslet, a nagyobb ingatlanokra még igen kedvező feltételek mentén sem mutatkozik érdeklődés. 2011 folyamán a drasztikusan visszafogott fejlesztői aktivitás, az üres csarnokterületek felszívása, valamint a nagyjából változatlan keresleti szint következtében már az üresedési ráta csökkenését lehet majd megfigyelni.” – tette hozzá Beck Tamás.


Csörgő Anita, a cég kiskereskedelmi üzletágának vezetője beszámolójában elmondta, hogy a budapesti A-kategóriás bevásárló központokban a bérleti díj 32-85 euró havonta és négyzetméterenként. A B-kategóriában 14-28 euró a fajlagos bérleti díj, míg a Váci utcában 80 eurótól lehet üzletet bérelni. Elmondta azt is, hogy a kifizetett iroda bérleti díjak alacsonyabbak a kínálati díjaknál. Például a Váci úton 12-13,5 eurót kérnek havonta egy négyzetméterért a hirdetők, de a szerződéseket csak 9-11 euróra kötik. Erre jön még az üzemeltetési díj, ami 3,5-4 euró. A szakember szerint  5 év csökkenés után növekedést hoz majd a 2011-es év, főleg a nem-élelmiszer típusú tekintetében Az eseményen Tim Holzebos ügyvezető igazgató kifejtette, hogy a kiskereskedelmi ingatlanok piacán a régebbi bevásárlóközpontok újjáépítése és fejlesztése várható, újak építése helyett.

A befektetési piacra vonatkozóan Hamish White, a befektetési üzletág igazgatója elmondta: a 2010-es év a Colliers International Hungary befektetési üzletágának szempontjából bíztató év volt. A magyar piacra vonatkozó bizalom lassan visszatér, a befektetők a piacot felmérve kiemelt befektetési lehetőségeket keresnek. „A legjobb minőségű ingatlanok esetében körül-belül. 20 százalékos értékcsökkenés volt realizálható, a tulajdonosok ezt felismerték. A legnagyobb visszatartó erő a finanszírozás hiánya, nem pedig politikai vagy országkockázati eredetű. Nagyságrendileg 500 millió euró nyílt piaci tranzakciót valósítunk a már most is látható növekvő számú ügyletekre alapozva” – mondta Hamish White.

saly mikós irodapiac hotel balla ákos hamish white ingatlanbefektetés colliers kiskereskedelem
Kapcsolódó cikkek