Cégvilág

Üresen áll az ipari ingatlanok ötöde

Üresen áll Budapesten és környékén az ipari ingatlanok egyötöde. Összterületük 1,8 millió négyzetméter, tavaly 68 ezer négyzetméterrel bővült a kínálat - közölte a BRF (Budapest Research Forum) az MTI-vel.

 Az elemzést végző BRF tagja a CB Richard Ellis, a Cushman & Wakefield, a DTZ, a GVA Robertson, a Jones Lang LaSalle és a King Sturge. Az elemzők szerint a 68 ezer négyzetméter új felület egyharmada spekulatív fejlesztés volt, vagyis anélkül építette fel a beruházó, hogy bérlője lett volna.

A 19,5 százalékos kihasználatlansági mutató legalább 5 százalékponttal jobb az irodapiacinál. Az irodáknak ugyan is a negyede állt üresen a múlt év végén. Tavaly 210 ezer négyzetméter ipari ingatlan talált bérlőre, ebből 51 ezer négyzetméter jutott a negyedik negyedévre.

Az új bérbeadások - kiegészítve a bővítéssel és az előbérlettel - adták a bérletek 65 százalékát. A maradék hányad a meglévő szerződések hosszabbítása volt. A múlt évben egy bérleti szerződésre - átlagosan - 2.850 négyzetméter terület jutott a logisztikai parkokban.

A városi logisztikai létesítményekben sokkal kisebb - 961 négyzetméter - volt az egy bérlőre jutó felület.

bérleti szerződés ipari ingatlanok Budapest Research Forum ingatlan BRF irodák
Kapcsolódó cikkek