Cégvilág

A Danubius erkölcsi győzelmet aratott, a Sláger még azt sem

A Legfelsőbb Bíróság igazat adott a Danubiusnak az ORTT-vel szemben a frekvenciapályázat ügyében, a Sláger tekintetében azonban megváltoztatta a Fővárosi Ítélőtábla korábbi döntését és kimondta: ebben az esetben jogszerűen járt el az ORTT.

A Legfelsőbb Bíróság (LB) nem adott helyt az alperesek, az ORTT és az Advenio Zrt. felülvizsgálati kérelmének, és hatályában fenntartotta az ítélőtábla korábbi jogerős ítéletét, amely szerint jogsértő volt a kereskedelmi rádiók számára az ORTT által 2009-ben kiírt frekvenciapályázat - tudósít az MTI.

Az LB szóbeli indokolása szerint törvénybe ütközőek voltak a pályázati feltételek, az Adveniót pedig tulajdonosi szerkezete miatt ki kellett volna zárni a pályázatból. A pályázat eredményeként a Danubius Rádió helyett az Advenio által működtetett Class FM, a Sláger Rádió helyett pedig az FM 1 Konzorcium által működtetett Neo FM sugároz. A döntés a Class FM és a Neo FM sugárzási jogát nem érinti.

A felperes Danubius Rádió szerdán az LB-n már nem is képviseltette magát, az iratismertetés szerint nemzetközi fórumokon keresi igazát.

A Sláger Rádió kontra ORTT és társa perben is döntést hozott az LB, eszerint ez esetben nem járt el jogsértően az ORTT, amikor nem zárta ki a frekvenciák pályáztatása során az FM1 konzorciumot, amely a Sláger Rádió frekvenciáit kapta. A Legfelsőbb Bíróság ezzel megváltoztatta a Fővárosi Ítélőtábla 2010. július 14-i jogerős ítéletét - adta hírül a Független Hírügynökség.

Az LB szóbeli indoklása szerint az FM 1 Konzorcium esetében is a pályáztatásnál kizáró ok lehetett volna a tulajdonosi szerkezet, de ebben az esetben egyértelmű nyilatkozat született arról, hogy ha megnyerik a pályázatot, megszüntetik a kizáró okot. Az pedig nem várható el egy pályázótól, hogy "égessen fel minden hidat a bizonytalan jövő reményében", azaz még a pályázat megnyerése előtt visszavonhatatlan lépéseket tegyen azért, hogy megfeleljen a pályázat megnyerése utáni elvárásoknak, feltételeknek.
 
Az LB szerint a pályázat elnyerése esetén a kizáró ok elhárítására vonatkozó nyilatkozat felmentést ad az összeférhetetlenség alól.
 
A felperes Danubius, illetve Sláger Rádió nem képviseltette magát szerdán az LB-n, ügyvédjeik meg sem jelentek a tárgyalásokon. Az iratismertetés során felolvasott felperesi beadványok szerint a két egykori kereskedelmi rádió az idő múlásával kénytelen volt gazdasági tevékenységét beszüntetni, műsorszolgáltatásra már nem is lenne képes, Magyarországon a jogvédelmet bizonytalannak látja, különösen a médiaszabályozás utóbbi időben bekövetkezett nagyarányú változásai miatt, így nemzetközi fórumon, a befektetési viták rendezésének nemzetközi központja előtt keresik tovább az igazukat.
 
A pályázat kiírásának előzménye az volt, hogy 2008 decemberében a parlament majdnem egyhangúlag, tehát a kormánypárti és ellenzéki képviselők többségének támogatásával úgy döntött: a médiatörvény módosításával lehetővé teszi, hogy 7 plusz 5 éves koncessziójának lejártakor pályázat nélkül nyerjen újabb jogosultságot a két országos kereskedelmi rádió, a Danubius és a Sláger. A megszavazott törvényt azonban Sólyom László köztársasági elnök előzetes normakontrollra az Alkotmánybírósághoz küldte, az pedig 2009 nyarán megsemmisítette. A 2009. őszi pályáztatás során az addig a Sláger által használt frekvenciát a Neo FM koncepciójával pályázó FM 1 Konzorcium, míg a Danubius hullámsávjának használati jogát az Advenio Zrt. által működtetett Class FM nyerte el a következő hét évre.
 
Az ORTT e döntése nyomán lemondott Majtényi László, a testület elnöke, mert szerinte érvénytelennek kellett volna nyilvánítani a két későbbi nyertes pályázatot.

Ugyanakkor nem valószínű, hogy a Legfelsőbb Bíróság mai döntése akár a Danubius, akár a Sláger számára változást jelent, ugyanis a Danubius már korábban jogerősen pert nyert az ORTT-vel szemben. A Sláger Rádió ügyében a Fővárosi Bíróság, majd a fellebbvitelt követően a Fővárosi Ítélőtábla is kimondta, hogy az ORTT-nek már be sem kellett volna fogadnia a frekvenciáját elfoglaló Neo FM pályázatát. A bíróság ugyanakkor tavaly júliusban elutasította az eredeti állapot helyreállítására vonatkozó kérelmet, így hiába győzött akkor a Sláger és a Danubius.

bíróség per NEO FM Advenio Danubius Sláger ítélet ORTT pályázat
Kapcsolódó cikkek