Cégvilág

Egymilliárd dollárra taksálják a McDonald's-partnert

A McDonald’s legnagyobb globális franchise partnere az év egyik legnagyobb tőzsdei bevezetésére készül néhány napon belül. A dél-amerikai társaság a kontinensen hozzávetőleg 1800 gyorséttermet üzemeltet, a becslések szerint piaci értéke meghaladhatja az egymilliárd dollárt.

A Finantial Times beszámolója szerint az Arcos Dolorados (magyarul arany kapuk) a Bank of Americát, a Morgan Stanleyt és a JPMorgant kérte fel az IPO levezénylésére. A befektetők reményei szerint a papírok kibocsátásával megtérül a 2007-ben az üzletbe fektetett 700 millió dollár.

Az FT szerint egyelőre nem tisztázott, hogy új tőke bevonására készül a cég vagy a már meglévő papírjait listázza majd a tőzsdén. Az azonban biztos, hogy a bevezetéssel az amerikai tőzsdéken jegyzett legnagyobb latin-amerikai vállalatok közé kerülne az Arcos Dolorados, piaci értéke pedig meghaladná az egymilliárd dollárt.

A McDonald’s 2007-ben állapodott meg a Buenos Aires-i székhelyű vállalattal az 1600 dél-amerikai és Karib-térség beli étterem üzemeltetéséről. A vállalat élén a McDonald’s egykori, dél-amerikai ügyekért felelős vezérigazgatója, Woods Staton áll. Az adásvételben kikötötték, hogy az Arcos Dolorados „mindössze” royalty díjat fizet az amerikai anyavállalatnak, a forgalomból azonban nem kap részesedést.

2007 óta a vállalat agresszíven terjeszkedik a régióban, így nem csoda, hogy 2009-ben már a legnagyobb magántulajdonban álló dél-amerikai vállalatok közé sorolták. Abban az évben 3,6 milliárd dollár bevételt könyvelt el.

Burger King IPO Arcos Dolorados McDonald's tőzsde gyorsétterem
Kapcsolódó cikkek