Cégvilág

Folytatódik a csata a Rosznyeft-megállapodás kapcsán

Ma Londonban meghallgatást tartanak a TNK-BP orosz részvényeseinek részvételével, az orosz AAR konzorcium tagjai bíróság előtt akarják megakadályozni, hogy a BP megállapodást kössön a Rosznyefttel az északi-sarki olajmezők kitermelésére.

Mint arról beszámoltunk, az orosz vegyesvállalat nem találja jogosnak, hogy brit anyacége a megkérdezése nélkül szerződött az orosz állami Rosznyefttel. A TNK-BP orosz részvényesei szerint ugyanis oroszországi projektbe csak az ottani vegyesvállalat részvételével társulhat a BP - jelenti a BBC.

A brit olajipari óriás ezzel kapcsolatban annyit mondott: tiszteletben tartja a TNK-BP egyezséget és a problémát gyorsított eljárással rendezné, amennyiben cégen belül nem sikerül megállapodásra jutni.

Közben a British Petroleum bejelentette, hogy 2010-ben 4,9 milliárd dollár összegű veszteséget halmozott fel, és először volt veszteséges 1992 óta. Az előző évben a cég nyeresége még 13,9 milliárd dollár volt. Robert Dudley, a BP vezére ennek ellenére közölte, hogy a vállalat ismét megkezdi az osztalékok kifizetését, részvényenként 7 cent értékben. A BP a Mexikói-öbölben történt katasztrófa óta nem fizetett osztalékot.

Erre válaszul a TNK-BP brit orosz partnerei egyébként közölték: nem hagyják jóvá, hogy a tavalyi utolsó negyedévre 1,8 milliárd dollár összegű osztalékot fizessenek ki.

A British Petroleum szóvivője ezzel kapcsolatban a BBC-nek csak annyit mondott: a TNK-BP igazgatóságára és nem pusztán a részvényesekre tartozik annak eldöntése, hogy fizessenek-e osztalékot vagy sem. A TNK-BP igazgatósága február 18-án tart rendkívüli ülést.

 

osztalék veszteség olaj TNK-BP olajipari BP
Kapcsolódó cikkek