Cégvilág

Infuenza: Már négy halálos áldozat

A legolcsóbb vakcina elfogyott a patikákból, a drágább 1200–2000 forint, veszélyben a gyermekek

Ma hozza nyilvánosságra a múlt heti hivatalos influenzajelentést az ÁNTSZ. Ám az már most tudható, hogy az előző héthez képest tovább nőtt a megbetegedettek száma. Három halálos áldozatot követelt a H1N1, egy 38 és két 60 éves ember vesztette életét. Egy kétéves gyermek halálát az influenza B-vírusa okozta.

Miközben országossá vált a járvány, s a szakemberek az oltás fölvételére buzdítanak, elfogyott a legolcsóbb, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) által támogatott, a Novartis által gyártott vakcina a patikákban. Ezzel kapcsolatos kérdésünkre a vállalat hazai leánya közleményben tudatta: a múlt év végén jelezték, hogy a Novartis Vaccines Németországban, Marburgban gyártott vakcináinak, illetve vakcina-alapanyagainak szállítása egyes esetekben késik. Ennek oka egy a cég által önként, elővigyázatossági okokból elrendelt gyártásmegszakítás, amelyet egyes, a gyártási folyamatok felülvizsgálata során tapasztalt eltérések indokolnak. A Novartis a betegek biztonsága érdekében ideiglenesen felfüggesztette az oltóanyaggyártást. A már kiszállított vakcinák tekintetében semmiféle biztonságossági aggály nem merült fel.

A Novartis Hungária Kft. egyébként 2010 végén jelezte az Országos Gyógyszerészeti Intézetnek, hogy várhatóan 2011. március 31-ig nem tud szállítani az oltóanyagból a jelzett okok miatt, ezért a vakcina jelenleg valóban nem elérhető Magyarországon. Mivel áprilisban a mostani vakcinatörzs használata már nem indokolt, ezért a cég a következő szezonban szükséges influenza elleni oltóanyagra összpontosít. Az egészségügyi államtitkárság arról tájékoztatott, hogy több százezer térítésmentes vakcina áll a lakosság rendelkezésére a tavaly legyártott készletből.

Az OEP hatályos jogszabályai szerint a gyógyszer forgalmazója vagy gyártója köteles bejelenteni a nagykereskedőknek, az Országos Gyógyszerészeti Intézetnek, valamint az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak, ha egy készítmény forgalmazását három hónap időtartamra felfüggeszti – tájékoztatott a biztosító kommunikációs vezetője. Csete Beáta szerint ezt a bejelentést az OEP köteles tudomásul venni, mivel senkit sem kényszeríthet egy adott termék forgalmazására. A gyógyszerek tb-listára kerüléséről szóló jogszabályok pedig nem adnak felhatalmazást arra, hogy a biztosító kezdeményezze bármely gyógyszer, így egy védőoltás támogatásba történő befogadását. Az OEP kezdeményezi a hatályos jogszabály módosítását. Jelenleg ezt a cégek tehetik meg, ám ezt eddig egyikük sem tette.

Ennek oka egyszerűnek tűnhet: a gyártóknak nem éri meg a tb-listára kerüléssel járó hercehurca, kérvényezés. A biztosító ugyanis csupán 25 százalékos támogatást ad a vakcinák árához, s ez nem számottevő. Ezek a vakcinák 1200-1500 forintba kerülnek, a mikrotűsnek a fogyasztói ára is alig 2000 forint. Így az oltóanyaguk – ha valóban járványhelyzet van – teljes áron is elfogy a patikákban, mivel van rá fizetőképes kereslet. A közgyógyellátottaknak és a kockázati csoportba tartozóknak ugyanis ingyen jár az Omninvest által legyártott oltás. Ebből az idén is – csakúgy, mint a korábbi években – 1,3 millió került az egészségügyi intézményekbe.

Hivatalos jelentés a járványról

A 20 százalékos lakossági mintán végzett megfigyelés alapján meghaladta a 28,5 ezret az orvoshoz influenzaszerű tünetekkel fordulók száma. Legtöbben Pest és Győr-Moson-Sopron megyében, valamint a fővárosban betegedtek meg, míg Bács-Kiskun, Csongrád és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében keresték fel legkevesebben az orvosokat.

A kórházi influenzajelentő szolgálat adatai szerint 158 beteg szorult kórházi ápolásra, ez több mint kétszerese az előző hetinek. Huszonhét esetben volt szükség intenzív ellátásra, 14 betegnél kellett gépi lélegeztetést alkalmazni.

A kórházi influenzajelentő szolgálat adatai szerint 158 beteg szorult kórházi ápolásra, ez több mint kétszerese az előző hetinek. Huszonhét esetben volt szükség intenzív ellátásra, 14 betegnél kellett gépi lélegeztetést alkalmazni. -->

járvány vakcina H1N1 influenza oltás
Kapcsolódó cikkek