Cégvilág

Kötelező áramátvétel - A Fidesz meggondolta magát

2009 végén még Podolák György szocialista és Fónagy János fideszes képviselő közösen nyújtotta be azt az indítványt, amely a 2010 december 31 utáni időszakra is meghosszabbította a kötelező áramátvételi rendszert (kát), most mégis eltörölnék.

A kötelező áramátvételi rendszer (kát) - ami a végfelhasználók által megfizetett támogatás - célja a hatályos villamosenergia törvény szerint: a környezet és a természet védelme. A kapcsoltan termelt villamos energia a távhővel együtt előállított áram. A jogalkotó a kapcsoltan termelő erőműveket azért vette be a kát-rendszerbe, hogy "kordában lehessen tartani" a távhőárakat, amit viszont azért kell támogatni, mert ez takarékosabb energiafelhasználást jelent a földgáz tüzeléshez képest. A kapcsolt termelésű távhőszolgáltatás egyébként több mint 600 ezer háztartást, mintegy kétmillió embert érint.

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője pénteken a Fidesz-KDNP frakcióülése után jelentette be, hogy még pénteken újra megkezdi a kormány a kát-rendszer felülvizsgálatát. Hozzátette, Orbán Viktor miniszterelnök három héten belül tájékoztatja majd a kormánypárti képviselőcsoportot arról, mire jutott a kabinet. A cél a kát-rendszer mielőbbi megszüntetése és az, hogy a távhődíjak ne emelkedhessenek tovább - mondta.

Szakértők korábban az MTI-nek elmondták: az jól érzékelhető, hogy a kapcsoltan termelő erőművek kát-támogatása elemi érdeke a befektetőknek, de a helyi önkormányzatoknak is. Ez utóbbira magyarázat, hogy számos városban az önkormányzat a tulajdonosa a távhőtermelőnek illetve-szolgáltatónak, és a támogatás elvesztése miatt esetleg kivonuló befektetők veszélyeztetnék az távhő-ellátást.

A kát rendszert még a 2001-ben hatályba lépett villamos energia törvény vezette be. A kapcsoltan termelő erőművek egy részének beruházása már megtérült ugyan, és így elvileg kikerültek volna a kát-rendszerből, de 2009 végén Podolák György szocialista és Fónagy János fideszes képviselők közös indítványára a nyomott áramárak miatt hosszabbítást engedélyeztek az eredeti 2010. december 31. utáni időszakra is. Igaz, a hatályos jogszabály szerint ezeknek az erőműveknek 2011 június 30-ig be kell fagyasztaniuk a hőértékesítési árat a 2010. decemberi elsejei szinten, ugyanakkor szigorú hatékonysági követelményeknek kell megfelelniük és a távhő 35 százalékát lakossági ellátásra kell biztosítaniuk.

KÁT kötelező áramátvételi rendszer Lázár távhőár Fidesz
Kapcsolódó cikkek