Cégvilág

Nem csak mi nem bízunk a bankokban

Egy friss felmérés azt mutatja, hogy a megkérdezettek többsége a technológiai szektorban bízik leginkább, míg a pénzügyi ágazat a lista legalján kapott helyet.

A 25 és 64 év közötti válaszadók globális szinten az IT szektorban bíznak meg leginkább – derül ki az Edelman felméréséből, amelyet az Engadget idéz. Az ágazat 81 százalékos elfogadottságával messze felülmúlja a többi szektort, beleértve a második helyet elérő autóipart is, amely 69 százalék számára megbízható.

A tizenegyedik Bizalmi Barométer 23 ország több mint ötezer polgárának megkérdezésén alapul és eszerint harmadik helyen a telekommunikáció, a negyediken az élelmiszeripari áll, 68, illetve 66 százalékkal.

Érdekesség, hogy a gyógyszeripari csak a nyolcadik helyet érdemelte ki, így a szektort a és a biotechnológia is megelőzi. A média viszont csak a tizenharmadik, 54 százalékos elfogadottsággal. A lista utolsó három helyét a pénzügyi szektor szereplői foglalják el: biztosító, bankok és pénzügyi szolgáltatók – ez a legkevesebb bizalommal fogadott ágazatok sorrendje, 52,51 és 50 százalékkal.

Mint arról beszámoltunk, elsősorban a saját megérzéseinkre vagy családtagjaink tanácsaira hallgatunk a szakértők útmutatása helyett, amikor meghozzuk pénzügyekkel kapcsolatos döntéseinket. Legalábbis ezt tükrözik az OTP Alapkezelő megbízásából készített kutatás eredményei. A bankok szakértelmének szerepe mindössze a pénzügyi tájékozódás során jelentős a válaszadók szerint. Azonban a pénzintézetek információforrásként sem állnak első helyen, csak a második helyre szorultak az internet mögött.

szektor felmérés ágazat barométer Edelman bizalom
Kapcsolódó cikkek