Cégvilág

Óriási kincset rejt az afgán föld

Az afgán kormány azt reméli, hogy jelentős bevételt szerezhet azokból a ritka földfém tartalékból, amelyek egyelőre várják a kibányászásukhoz szükséges szaktudást is tőkét.

A helyi szakértők mérései szerint Afganisztán mintegy 3 ezer milliárd dollárnyi ásványkincset rejt. Ennek egy jelentős része és egyben az egyik legnagyobb kincs az a 1,4 millió tonna ritka földfém, amely az amerikai geológiai felmérések szerint megtalálható az országban.

Összehasonlításképpen: becslések szerint a világnak idén – Kínát leszámítva – 55-60 ezer tonna ritka földfémre lesz szüksége. Ez a készlet egyébként csak az ország délnyugati részében, a Helmand folyó körzetében található, az afgán közlések szerit további tartalékok várnak a bányászokra az ország más részeiben – jelenti az AP.

A Khanneshin és Helmand régiókban Washington  becslése szerint 89 milliárd dollár értékű ritka földfém, illetve a high tech iparban használt niobium található. Az amerikai védelmi minisztérium a közelmúltban leszögezte, hogy a területen megkezdődő bányászat komoly fejlődési lehetőséget jelenthet az afgánoknak, a fizikai munkásoktól a mérnökökig számtalan dolgozónak teremtve munkalehetőséget.

Afganisztán valószínűleg a nyáron mutatja be a ritka földfémekkel kapcsolatos lehetőségeket a hongkongi és szingapúri befektetőknek, ekkorra ugyanis elkészül a beruházók jogaival kapcsolatos szabályozás. Afganisztán komoly profitot gyűjthet a ritka földfémekkel, hiszen, mint arról korábban beszámoltunk, a világ ellátásának 97 százalékát biztosító Kína folyamatosan csökkenti az exportált mennyiséget. A ritka földfémek ára ugrásszerűen nőtt az elmúlt évben, Peking pedig kihasználja azt a tényt, hogy egyelőre nincs olyan alternatív forrás, amivel pótolhatóak lennének a készletei. A tizenhét ritka földfémet a mobiltelefonok gyártásától a hibrid motorokig számtalan területen felhasználják és helyettesítésük gyakorlatilag lehetetlen

Az afgán forrásokkal kapcsolatban viszont akad egy nagy gond: a legfontosabb bányászható területet ugyanis a tálibok tartják uralmuk alatt. Az mindenesetre biztos, hogy Kína eddig 3 milliárd dollárt invesztált Afganisztánban található ásványok, elsősorban réz kitermelésére, de nem ismert, hogy a ritka földfémek iránt is érdeklődik-e Peking.

kitermelés Afganisztán afgán tálib bányász ritka földfém export
Kapcsolódó cikkek