Cégvilág

Semmit nem veszít, aki lemondja egyiptomi útját

Az utazásra nem javasolt országok és térségek kategóriájába sorolta be Egyiptomot a Külügyminisztérium január 31-én. Az egyiptomi utat befizető fogyasztóknak azonban nem kell lemondaniuk az utazásról, illetve a pénzükről.

Számtalan egyiptomi utazásra befizetett fogyasztó fordult az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesülethez (OFE), hogy tájékozódjon jogairól. Az érintettek elutazni már nem tudnak és nem is akarnak az adott helyzetben, azonban pénzüket sem szeretnék veszni hagyni.

Az OFE közleményében leszögezi: helyettesítő szolgáltatást – tehát későbbi utazási időpontot vagy másik úti célra szóló utazást – kell felajánlani azon fogyasztók számára, akik már kifizették az egyiptomi utazásukat, az utazási szerződésekről szóló kormányrendelet szerint.

Amennyiben a helyettesítő szolgáltatás az eredetinél alacsonyabb értékű, az utazásszervező köteles a díjkülönbözetet az utasnak megtéríteni. Ha azonban a fogyasztó nem tudja, vagy nem akarja a helyettesítő szolgáltatást elfogadni, a fogyasztó jogkövetkezmény nélkül elállhat a szerződéstől, az utazás díja pedig visszajár.

Mint arról beszámoltunk, 48 órányi erőszakot követően mára kissé jobb a helyzet az egyiptomi fővárosban, azonban a tömegtüntetések továbbra is folytatódnak. A demonstrálók – jelenleg békésen – követelik Hoszni Mubarak elnök távozását.

helyettesítő szolgáltatás Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület díjkülönbözet OFE utazás Egyiptom út
Kapcsolódó cikkek