Cégvilág

A fűtőolaj drágább lehet, mint a benzin

Az Egyesült Államokban idén nyáron a fűtőolaj drágább lehet, mint a benzin, mivel a japán földrengés és a líbiai háború felnyomja a keresletet az amerikai üzemanyagok iránt.

A fűtőolaj felára a benzinhez képest csaknem hatszorosára, gallononként 15,1 centre nőtt, a március 10-én mért 2,53 centről. A határidős fűtőolaj ára az elmúlt öt évben április és július között átlag 7,7 centtel alacsonyabb volt, mint a benziné – derül ki a Bloomberg adataiból.

Ugyanakkor Japán, Ázsia második legnagyobb energiafogyasztója, várhatólag üzemanyag-importra szorul, miután öt finomítója és tizenegy nukleáris erőműve bezárt a földrengés miatt. A cunami miatt 1,2 millió hordónyi finomítói kapacitás esik ki naponta Japánban. A líbiai harcok pedig arra kényszeríthetik az európai kereskedőket, hogy az Egyesült Államokban előállított gázolajat vásároljanak.

"Ezek az események azt sejtetik, hogy a határidős fűtőolaj ára idén nyáron a benziné felett lesz" - jelentette ki Andrew Reed, az Energy Security Analysis vezetője. A globális piacelemzéseket készítő cég vezetője úgy látja: a most kialakult helyzet exportlehetőség az Egyesült Államok számára.

fűtőolaj ár üzemanyag benzin Japán Líbia kereskedő elemzés
Kapcsolódó cikkek