Cégvilág

Akár tízezer forinttal is drágulhatnak a repülőjegyek

Akár 40 euróval, vagyis több, mint tízezer forinttal is drágulhatnak a repülőjegyek, ha életbe lép az Európai Unió új kibocsátáskereskedelmi sémája év végén.

A drágulás természetesen attól függ, az extra költségekből - melyek már az első évben 1,1 milliárd euróra rúghatnak iparági szinten - mennyit hárítanak át az utasokra a légitársaságok. A Standard & Poor''s számításai szerint, amennyiben a teljes összeget az utasok lesznek kénytelenek megfizetni, úgy a repülőjegyárak 4,60-39,60 euróval emelkedhetnek a távolságtól függően. Az elemzés 30 eurós tonnánkénti széndioxid-árral számolt. Ugyanakkor ez nagyon konzervatív becslésnek számít, mivel a szén ára 2020-ra akár 75 euró is lehet tonnánként, ami a mostani 15 euró körüli ár ötszöröse.

Jövő évtől kezdődően az Európába és onnan kirepülő légitársaságok kénytelenek lesznek az erőművekhez és nagyüzemekhez hasonlóan szénkibocsátási kvótákat vásárolni, amennyiben a saját károsanyag-kibocsátásuk meghaladja a hatóságok által előre engedélyezett mennyiséget - írta a Financial Times.

kibocsátási kvóta repülőjegy repülőgép légitársaság kvótakereskedelem
Kapcsolódó cikkek