Cégvilág

Büntetés a nem beszedett gyógyszer után? - Dühös a kamara

Nem lehet ellenőrizni, hogy beszedi-e a doktor által rendelt orvosságot a beteg, így nem büntethető azzal, hogy kevesebb támogatást kap a biztosítótól - állítja az orvosi kamara elnöke. A köztestület sérelmezi, hogy az egészségügyi államtitkárság nem tart igényt a véleményére.

Sérelmezi a Magyar Orvosi Kamara elnöke, hogy a gyógyítást érintő változásokba, a gyógyszerkassza megtakarításinak tervezésébe nem vonja be az egészségügyi államtitkárság a köztestületet. Az új kormány megalakulása óta csupán egy kérdésről, az egészségügyi dolgozók képzésének- szakképzésének-  és továbbképzésének átalakításáról kérték ki a kamara véleményét. Ám sem a gyógyszerpolitika átalakításáról, sem annak részeként a háziorvosok munkájának ösztönzéséről nem tárgyalt velük az államtitkárság.
 

A gyógyszer-támogatási rendszer átalakítását egyelőre csak tervezi az egészségügyért felelős államtitkárság - számolt be ma a Világgazdaság. Az elgondolásaik között szerepel például, hogy az a beteg, aki nem szedi rendszeresen a gyógyszereit,  csökkentett társadalombiztosítási támogatásra számíthat - mondta a Magyar Újságírók Országos Szövetségében tartott előadásában Cserháti Péter helyettes államtitkár.

Éger István nem tudná megmondani a módját, hogyan tudható meg, hogy nem szedi a gyógyszerét a beteg. Nem tudja azt sem, milyen módon derülhet ki két év után egy gyógyszerről, hogy az nem hatékony. (Az államtitkárság ugyanis bizonyos gyógyszereknél két évre szóló "kimenet" típusú finanszírozási szerződést kötne a cégekkel, s csak akkor maradhatna a tb-listán a készítmény, ha "hozza az elvárt eredményeket"- mondta a helyettes államtitkár.)


Április elsejétől lép hatályba a tervek szerint a háziorvosok ösztönzési rendszere, büntetés helyett 3 milliárd forinttal ösztönöznék őket a pácienseik gondozására, a hatékony gyógyszer rendelésre, s arra, hogy bizonyos laboratóriumi szűréseket (vércukor, vérzsírszint mérés) rendszeresen végezzenek el, adják be a szükséges oltásokat a pácienseknek. Ezekkel egyetért a kamara elnöke, de kifogásolja, hogy e rendelet megalkotásának a közigazgatási fázisába vonták csak be őket, az előkészítésnél nem voltak kíváncsiak a véleményükre.


Éger István nem ért egyet azzal, hogy a doktorok az orvosság neve helyett hatóanyagot írjanak föl betegeik receptjeire. Úgy fogalmazott: ha a kormány a generikus (olcsóbb, lejárt szabadalmi védettségű orvosság) gyógyszereket kívánja preferálni, akkor vezesse be az úgynevezett hatóanyag fix támogatási rendszert. E szerint az adott hatóanyag csoportba tartozó gyógyszereknél (egy-egy hatóanyagból akár 32 féle, különböző néven forgalmazott pirula is a piacon van ) fix összegű támogatást adjon a társadalombiztosító, azt kapja meg a beteg bármelyik gyógyszert választja is orvosával. Ha a drágább készítményt preferálja, akkor az árkülönbözetet fizesse meg.

A kamara az új gyógyszerpolitika alapelveinek és a konkrét változtatásoknak a kidolgozásában részt kíván venni. A szakmai kérdéseket közösen kell megválaszolni - mondta Éger István. Úgy véli: sikeres változtatást csak az emberek egészségtudatos magatartása hozhat, amit a gyermekkori egészségtan oktatás visszaállításával lehet elérni.

Éger István gyógyszer Cserháti Péter recept háziorvosi ösztönzés
Kapcsolódó cikkek