Cégvilág

Jó eséllyel az ivóvíz díja is hatósági lesz

Bencsik János klíma- és energiaügyi államtitkár ma tájékoztatja a Fidesz–KDNP frakciószövetséget a kötelező áramátvételi és támogatási rendszer (KÁT) tervezett módosításáról.

A javaslatról március 16-án határoznak a képviselők. A jelenleg hatályos szabályozás szerint a rendszer még két évig maradhat életben, ám az érintett termelőknek az idén már 15 százalékkal alacsonyabb áron kell eladniuk a hő mellett, illetve a megújuló energiahordozó hasznosításával előállított áramot. A bázis az a tavaly decemberi ár, amikor a rendelkezés életbe lépett. Mindez tehát megváltozik.

A szabályozáson először Lázár János fideszes frakcióvezető módosított volna február 21-i indítványával, ám olyan szintű beavatkozást javasolt, amelynek elfogadása esetén sok támogatásban részesülő ellehetetlenülne, a távhő pedig jelentősen megdrágulna. (Erre az évre 25, 2012-re 35 százalékos árcsökkentést várt volna el, a biomassza-termelőket pedig elvágta volna a hozzáférhető erdészeti faanyag jelentős részétől.) Blogjában az indítványt Bencsik János a tavaly decemberi kompromisszummal szembemenőnek minősítette.

Ugyanott a ma ismertetendő javaslat kapcsán az államtitkár azt írta, hogy „a társadalmi elvárásokon alapuló politikai célokat összhangba hoztuk a szakpolitikát érintő műszaki és gazdasági szempontokkal. Ennek következtében okafogyottá vált Lázár János módosító indítványa.” Ezzel egyébként a Világgazdaság Online cikkének a címére reagált, amely szerint a kormány lesöpörte a Lázár-féle javaslatot az asztalról.

Az új, részletesen ma ismertetendő elképzelés szerint júliustól az együtt termelt hő és áram közül a villamos energia helyett a hő előállítását dotálná az állam. Ezzel várhatóan kordában tartható a hőárak emelkedése. „Korábban olyan erőmű-beruházások is kaptak támogatást, amelyeknél a hő nem hasznosult, az áramot viszont a kétszereséért tudták értékesíteni. A korábbi gyakorlat a fenntarthatóság próbáját sem állta ki” – nyilatkozott az MTI-Ecónak az államtitkár.

Az új elgondolás szerint a megújuló energiahordozót hasznosító villamosenergia-termelőkre az idén még a most hatályos támogatási rendszer vonatkozik. Szakmai szervezeteik bevonásával az őszre kell kidolgozni és 2012. január 1-jén életbe léptetni új támogatási rendszerüket. Az viszont már ma terítékre kerül, hogy a biomasszát hasznosító erőművektől a mostaninál nagyobb hatásfokú termelést kell elvárni, és szűkül az általuk felhasználható erdészeti faanyagok köre is.

Lázár János – az azóta okafogyottá vált javaslatában – a pazarlás megakadályozása érdekében még 8 centiméterben maximálta volna a felhasználható faanyag átmérőjét. Ezzel azonban nem engedte volna felhasználni a rönköket, de az erdők gondozása miatt kivágott idősebb, beteg fákat sem. Bencsik János erről úgy fogalmazott a Facebookon, hogy ez a határ „egyenlő lett volna az erdei tűzifa közösségi szintű energetikai hasznosításának betiltásával”.

Az energiár-támogatási rendszer módosítása fontos feltétele a hatósági árképzés kiszélesítésének. A Széll Kálmán-terv szerint az egyetemes szolgáltatásban eladott földgáz és a villamos energia után a távhő, sőt jó eséllyel az ivóvíz díja is hatósági lesz. Az ezzel kapcsolatos, lényegében pedig a közüzemi díjak befagyasztását jelentő tervet július 1-jére kell kidolgozni.

KÁT Bencsik János távhő Lázár János energiatámogatás
Kapcsolódó cikkek