Cégvilág

Megújult a Bethesda Gyermekkórház

Takarékos és környezetbarát energiát használ ezután a Bethesda Gyermekkórház.

A 200 millió forint értékű beruházás költségének 90 százalékát a norvég alap, a fennmaradó részt a kórház alapítványa állta – mondta Velkey György főigazgató. A tegnap átadott napkollektoros és hőszivattyús rendszer a kórház mindhárom épületét ellátja hűtő és fűtő energiával, ami biztonságos és stabil hőmérsékletet garantál a kis betegeknek és az ott dolgozóknak.

Norvégia aktív partnere az Európai Uniónak, hozzá kíván járulni a közép-kelet európai régió szociális és gazdasági felzárkóztatásához – mondta Siri Ellen Sletner nagykövet asszony. Az elmúlt öt évben Magyarországnak 135 millió eurós támogatást adtak az Izland, Liechtenstein és Norvégi által támogatott alapból, a következő öt évben 150 millióra számíthatunk, hazánk a második legnagyobb kedvezményezett. A támogatók eredményesnek minősítették a beruházást, hiszen az energiafelhasználás ésszerűsítése együtt jár a környezet védelmével.

Az energiarendszer átadásán Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár az ágazat hatékony működésének fontosságát hangsúlyozta, amelyben az egyházak által fenntartott intézmények, köztük a református egyház tulajdonában lévő Bethesda, élen járnak. Ezt igazolja például, hogy a gyermekkórház pár éve nyerte el az infokommunikációs beruházás referencia kórházi címet, a fűtési rendszerrel pedig az energetikait is megkapja. Az ünnepélyes átadáson jelen lévő Bölcskei Gusztáv református püspök megelédegéssel nyugtázhatta, hogy a kormányzat a múlt év végén pótolta az egyházi fenntartású kórházak korábbi években elmaradt konszolidációs forrásait, amelyek – több szakterületen – országos gyógyítási feladatot kaptak.

Bethesda Velkey György Szócska Miklós
Kapcsolódó cikkek