Cégvilág

Olajválság - A Katrina óta nem látott lépést fontolgat Washington

Az Egyesült Államok kormánya fontolóra veszi, hogy mozgósítja rendkívüli olajtartalékát azért, hogy megfékezze a száguldó olajárakat.

William Daley, a Fehér Ház kabinetvezetője az NBC műsorában megerősítette: több lehetőséget mérlegelnek az olajár emelkedése kapcsán, ezek egyike a tartalékok mozgósítása. A tartalék 727 millió hordónyi olajat foglal magába, ami az amerikaiak mintegy 38 napnyi fogyasztásának felel meg. A hetvenes években, az olajválság idején létrehozott készlethez csak ritkán, rendkívüli esetekben nyúlt Washington, elsősorban hirtelen bekövetkező, jelentős kínálatcsökkenés idején. Utoljára 2005-ben, a Katrina hurrikán pusztítása után nyitotta meg a vészcsapokat az amerikai kormány.

Az amerikai döntéshozók attól tartanak, hogy a benzin ára az olajpiac hatására 2008 után ismét rekord magasságra emelkedik, tekintve, hogy az olaj ára minden idők második legnagyobb kétheti emelkedését mutatta az elmúlt időszakban.

A Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) adatai szerint a líbiai forradalom miatt naponta 1 millió hordóval csökken az olajkínálat, a szervezet egyértelművé tette, hogy ha lép, akkor elsősorban az OPEC tartalékait fogja mozgósítani. Ugyanakkor a Reutersnek nyilatkozó japán és dél-koreai IEA-források azt állították, hogy egyelőre nem szándékoznak a rendkívüli készletekhez nyúlni. (Mindkét ország a szervezet öt legnagyobb olaj importőrei közé tartozik.) Az OPEC erőgépének számító Szaúd-Arábia már jelentősen emelte kitermelését, az olaj ára ma mégis két és fél éves csúcsot döntött.

Igaz ugyan, hogy az elemzők szerint az olaj ára most "csak" 120 dolláros magasságig emelkedhet tovább és nem éri el a 150 dollárt, mint 2008-ban, a száguldó árfolyam komoly kárt tehet a lábadozó gazdaságokban. A gazdaság élénkülése hozzásegítette az amerikai vállalatok vezetőit ahhoz, hogy átvészeljék a nyersolajár 100 dollárig történő drágulását. A barrelenkénti 110 dolláros ár azonban már "fájdalmat okoz" - írja elemzésében a Bloomberg.

Miközben az amerikai feldolgozóipari cégek, mint a Deere is, azt mérlegelik, hogy az árak alakulása hogyan hat ki üzletkötéseikre, a fogyasztási cikkeket gyártó, forgalmazó cégek máris alkalmazkodnak. Az amerikai légitársaságok 2001-ben már hat menetdíjemelést léptettek életbe, a General Motors pedig szűkíti az autókészletét arra az esetre, ha a vevők visszafogják a keresletet a magas benzinárak miatt, úgy, ahogyan az 2008-ban történt.

A hírügynökségnek nyilatkozó elemzők szerint feltételezhető, hogy a jelenlegi, válságközeli helyzetben éppen ezért szabadabban nyúl a vésztartalékhoz Washington, mint a korábbi években. "Az eurózóna adósságválsága elhúzódik, a helyzet javulását ellensúlyozza a magas olajár. Egyetlen vezető sem akar olyan újabb krízis alatt kormányozni, amit módjában állt volna megakadályozni" – fogalmazott Lawrence Eagles, a JPMorgan olajipari elemzője.

A közép-európai térségben a problémát fokozza a régiós devizák gyengélkedése a dollárral szemben. Magyarországon hamarosan 400 forintig emelkedhet a benzin ára Sarkadi Szabó Kornél szerint. Ebbe az irányba mutat, hogy a Mol szerdán újabb 5 forinttal emeli a benzin és a gázolja árát is.

Nemzetközi Energia Ügynökség olajár tartalék olaj Mol IEA elemző
Kapcsolódó cikkek