Cégvilág

Olajválság: Már sebességkorlátozást vezettek be Spanyolországban

A líbiai válság hatására kialakult olajár sokk miatt a spanyol autópályákon csökkentették a gépjárművek maximális sebességét.

Eddig az autók maximum 120 kilométeres sebességgel hajthattak, ezt mától lecsökkentették 110 kilométerre. A spanyol kormány így akarja mérsékelni az országban a benzinfogyasztást. Az intézkedés legalább négy hónapig marad érvényben.

Azt a gépkocsivezetőt, akit gyorshajtásos érnek tetten, legalább 100 euró birsággal sújtják, ám aki legalább 30 kilométerrel túllépi a maximális határt, annak keményebb bírságra kell számítania. A hatóságok országosan kereken 6 000 forgalomjelző táblát helyeztek el, amelyek a 110 kilométeres maximális sebességhatárra figyelmeztetnek, és 17 radarállomást is átállítottak az új szabály szerint.

Az El Pais című spanyol lap szerint a lakosság 69 százaléka elutasítja az intézkedést, amely a miniszterelnök-helyettes szerint kizárólag a rendkívüli líbiai helyzetre adott válasz. Spanyolország nagy mértékbe függ az olajimporttól és a felhasznált olaj 13 százaléka Líbiából érkezik. A kormány számításai szerint a sebességkorlátozás 15 százalékos fogyasztáscsökkenést jelent.

Az elemzők viszont a BBC tudósítása szerint kételkednek az intézkedés hatékonyságában. A független mérések szerint ugyanis egy 10 kilométer/órás sebességmérséklés nem 15, csak 5 százalékos fogyasztáscsökkenést jelent, ráadásul a szükséges útjelzők kihelyezése önmagában negyedmillió eurós költséggel jár.

 

BBC News - Világgazdaság Online-->

sebességkorlátozás üzemanyag olajválság Spanyolország Líbia olaj
Kapcsolódó cikkek