Cégvilág

Szigorítás az egészségügyben - Fizethet a renitens beteg

Bonus-malus rendszert vezetne be a betegek gyógyszerfogyasztásánál az egészségügyért felelős államtitkárság, a gyógyszerforgalmazókkal pedig csak kétéves szerződést kötne készítményük támogatására az OEP. Az olcsón gyógyító háziorvos többletpénzt kap.

Pár év alatt több tízmilliárd forint takarítható meg az egészségbiztosító gyógyszerkasszájában a Széll Kálmán-tervben körvonalazott új gyógyszer-támogatási rendszerrel. A szigorítások oka az Egészségbiztosítási Alap szűkös pénzforrásai mellett az, hogy világelsők vagyunk a szív-ér rendszeri és daganatos betegségek miatti halálozásban, annak ellenére, hogy évente száz lakosból 26 fordul orvoshoz, s tetemes pénzt költ a közbiztosító a készítmények árának a támogatására. Erre részben magyarázat, hogy a betegek nem az orvosi előírás szerint alkalmazzák a gyógyszereiket. Ezen változtatna az a bonus-malus rendszer, amely szerint csak akkor kapná meg az adott készítményre érvényes gyógyszertámogatást a páciens, ha az orvos utasítását követi. Ellenkező esetben például a 70 százalékkal támogatott orvosság árához csak 50 százalékot adna a biztosító – sorolta az új gyógyszer-politikai elgondolásokat Cserháti Péter egészségügyért felelős helyettes államtitkár a Magyar Újságírók Országos Szövetségében tegnap rendezett életmódnapon.

Bevezetnék a „kimenet típusú” finanszírozást is. A gyógyszercégekkel csak kétéves támogatási szerződést kötne az egészségpénztár egy-egy orvosság finanszírozására, és az csak akkor maradhatna tovább a tb-listán, ha „hozná a gyó-gyuláshoz ígért eredményeket”, ellenkező esetben kiesne a támogatásból – mondta a helyettes államtitkár. Jelenleg csak a tb-listára kerüléshez kell tanúsítvány, amelyben a készítmény hatásossága mellett annak költséghatékonyságát is dokumentálni kell, amelyet csak a gyógyszerek klinikai vizsgálatai igazolnak.

Hamarosan megjelenik az a jogszabály, amely a büntetés helyett anyagi ösztönzéssel bírná rá a háziorvosokat a költséghatékony gyógyszerrendelésre. A második Orbán-kormány hivatalba lépésekor eltörölték a „korbácsrendeletet”, ez az országos átlagnál több orvosságot utalványozó doktoroknak – saját költségükön – kötelező továbbképzést írt elő. E helyett lép hatályba az a rendszer, amelyben 3 milliárd forinthoz jutnának a 6800 háziorvosi praxisban gyógyítók akkor, ha részt vesznek az úgynevezett indikátorprogramban.

Vállalniuk kellene a praxisukba tartozók rendszeres szűrését, a gyógyszeres terápiára szorulóknak pedig nem egy adott készítményt, hanem a betegség gyógyítására szolgáló hatóanyagot kellene felírniuk a receptre. Egy-egy hatóanyag ugyanis többféle elnevezésű és többféle áron forgalmazott gyógyszerben is megvan. Ezzel a generikusprogramot helyezi előtérbe a kormányzat: az olcsóbb, lejárt szabadalmi védettségű másolat készítmények kapnak prioritást az originális szerekkel szemben. A 3 milliárdos háziorvosi indikátorrendszer része még a páciensek védőoltásának a vállalása, s az is, hogy csökkentsék a fölösleges és drága laboratóriumi vizsgálatok elrendelését.

Cserháti Péter arról is tájékoztatott, hogy hamarosan nyilvánosságra hozzák a kórházak 2010. december 31-i adósságállományáról elkészült összegzést. A 37 milliárdos összege megegyezik a tavaly júliusival. Az adósságspirál azért állt meg, mert decemberben 31,5 milliárd forint többletforráshoz jutottak az intézmények a központi költségvetésből.

Kevesebb orvos

Sürgető az orvosi életpályamodell kidolgozása, hiszen tavaly 1111 doktor kérte az egészségügyi hatóságtól a külföldi munkavállalásához szükséges jóhírnév-igazolást. Közülük 564-nek csupán általános orvosi diplomája van, ők az egyetemet végzett fiatalok. A fiatalok közül 2010. júliusig 165-en, a második fél évben már 399-en szándékoztak itthagyni

a hazai egészségügyet.


a hazai egészségügyet. Pénz étkezésre Hetvenmilliárd forintot költ a kormány a TÁMOP uniós forrásból az iskolai egészségfejlesztésre, benne a közétkeztetés javítására. Elkészült a szaktárca táplálkozáspolitikai terve, amely a mostani 216 forintos fejkvótát 200 forinttal növelné, ennek éves forrásigénye 12 milliárd. Előtérbe kerül a hazai termékek felhasználása, ezzel a magyar termelőket kívánják helyzetbe hozni. -->

bonus malus adósság orbán-kormány betegek egészségügy
Kapcsolódó cikkek