Cégvilág

A Google bekeményít: saját pályájukon veri a riválisokat

A Google vásárlási ajánlatot tesz a Nortel technológiai szabadalomcsomagjára, ezzel pedig felveheti a harcot az Android operációs rendszert érő, szerzői jogi kiindulópontú támadások ellen.

A Google a nyílt forráskódú világból érkezett, most mégis fel kell vennie a harcot a szabadalmi háborúban az olyan cégekkel, mint az Apple vagy a Microsoft. Az Androidot ugyanis már most össztűz alá vették a riválisok, például az Oracle, amely a Java kapcsán pereli a Google-t, valamint a Microsoft. Utóbbi egyébként nem közvetlenül a Google-t, hanem az Androidot a telefonjaiban felhasználó Motorolát szeretné felelősségre vonni. Cserébe a Motorola is pereli a Microsoftot, tizenhat szabadalom bitorlására hivatkozva.

Az Apple köztudottan kemény szabadalmi játszmákat folytat, például visszaperelte a Nokiát, miután a finn cég azt állította, hogy az amerikai óriás gyakorlatilag minden készülékével bitorolja valamelyik szabadalmát. Az óriások harca pedig még intenzívebbé vált azzal, hogy a Nokia élére állt a korábbi Microsoft-menedzser Stephen Elop és a cég elkötelezte magát a Windows mobil operációs rendszere mellett.

Ebben a csatában jelenthet komoly előnyt a Google-nak a Nortel szabadalmainak megszerzése. Hétfőn a keresőóriás 900 millió dollár értékben ajánlatot tesz majd és bár a riválisok vélhetően ráígérnek majd, a The Register a cég nyilatkozataiból arra következtet, hogy a Google addig emeli ajánlatát, amíg meg nem szerzi a Nortel-csomagot. A pakkért egyébként szinte biztosan harcba száll a ZTE, az Ericsson és az Apple is. A Nortel 6 ezer egyéni szabadalmat birtokol, hét olyan szabadalomcsoportot, amelyek feltétlenül szükségesek az újgenerációs LTE hálózat kiépítéséhez.

Ha a Google elnyeri a Nortel kezét, akkor a szabadalmak nagy részét vélhetően nem építi be a termékeibe, hanem inkább védelemként használja majd a versenytársak eseteleges pereivel szemben. Bár – teszi hozzá a lap – a Google alaposan átrendezheti a negyedik generációs mobilpiacot, ha szokásához híven a birtokában lévő szerzői jogvédett technológiák egy részét szabad felhasználásúvá teszi, ezzel ugyanis elősegítheti, hogy tömegesen készüljenek a szolgáltatásait igénybevevő készülékek.

nortel LTE szabadalom Apple 4G Android Nokia Microsoft Google
Kapcsolódó cikkek