Cégvilág

Az olcsó lapostévék lehúzták a Samsung-profitot

A Samsung Electronics az elmúlt két év legalacsonyabb negyedéves profitjáról számolt be 2011 első negyedében. A dél-koreai gyártó szerint a termékek iránti kereslet egyre csökken.

Az év első hónapjában a Samsung adózott eredménye 30 százalékkal 2,6 milliárd dollárra (2780 milliárd wonra) csökkent. Az elektronikai cikkeket gyártó dél-koreai vállalat eredményére elsősorban a lapos tévék iránti kereslet csökkenése és az alacsonyabb árak hatottak kedvezőtlenül. A Samsung a világ legnagyobb LCD tévé és memóriakártya gyártója.

Az eredményességen a woA Samsung azonban nem az egyetlen lapostévé gyártó, amely szenved az olcsó termékeket gyártó konkurenciától. A Sonytól kezdve a holland Philipsig komoly fejtörést okoznak azok a gyártók amelyek olcsó termékeikkel szétzilálják a piacot.n dollárhoz viszonyított erős árfolyama is nyomot hagyott. Tavaly június óta a won 11 százalékot erősödött az amerikai devizához képest.

A Samsung üzemi eredménye 2,75 milliárd dollárra rúgott, 2750 milliárd wonra, amely még így is jóval elmaradt az elemzők által várt 3100 milliárd wontól.

A Samsung Galaxy okostelefonja és táblagépe bizonyult az Apple legnagyobb riválisának világszerte, ám a dél-koreaiak továbbra sem tudnak jelentősebb növekedést elérni, hogy utolérjék az amerikai riválist.

A Samsung részvényeinek árfolyama 0,8 százalékot estek a hír hatására, ám a kedvezőtlen piaci tendenciák miatt a dél-korai gyártó piaci értéke továbbra is meghaladja a versenytársaknak tekintett Sony, Nokia, Toshiba Corp és Panasonic Corp együttes értékét.

Az elemzők már korábban figyelmeztettek arra, ha a won tovább erősödik, az már komolyan hatni fog a Samsung eredményeire. A Kiwoom Securities elemzője szerint a kritikus szint az 1050 won dolláronkénti árfolyam, ez alatt, már komoly problémák lehetnek.

Az elemzők ennek ellenére optimisták: a Samsung kereskedelmi eladásai az eddigieknél jóval kedvezőbbek lehetnek az év további részében.

won Dél-Korea dollár 2011 Q1 elektronika Samsung lcd tévé árfolyam
Kapcsolódó cikkek