Cégvilág

Húsvét előtt - Kitört a tormaláz a Hajdúságban, aranyárban viszik

Kitört a tormaláz a Hajdúságban, irreálisan magasra kúszott ugyanis a torma ára. Ennek oka, hogy a lengyel kereskedők a németekre ráduplázva, szinte a teljes exportot előre lekötötték. A legnagyobb termelő azonban figyelmeztet: ne fogjon senki hirtelen elhatározásból tormatermesztésbe, mert őszre akár harmadára is csökkenhet az ár.

Őshazájáról megoszlanak a vélemények, egyesek a Földközi-tenger medencéjét jelölik meg, mások szerint a Volga és a Don vidéke. Elterjesztésében nekünk, magyaroknak volt nagy szerepünk, rajtunk keresztül ismerték meg Európában a 14-15. században. Az európai tormakészlet felét nálunk, Hajdú - Biharban, Létavértes - Bagamér - Vámospércs környékén termesztik, hét-nyolc településen. Most "aranyáron" veszik a húsvétkor kedvelt zöldséget, ami jó és rossz folyamatokat is beindíthat - közölte az MR1 - Kossuth Rádió.

Nagy Károly termelő azt mondja, most először járt úgy, hogy a földben hagyott zöldség ára tavasszal magasabb volt, mint ősszel. A gazda szerint a megyében szabályos „tormaláz” tombol, a zöldség minden száláért harc folyik, mindenki tormát akar venni és termeszteni, ám bármennyire jó is most a hangulat, bármilyen magas is az ár, szerinte szerencsésebb lenne, ha a piac kiegyensúlyozottabb működne, a termelők pedig szervezettebben, így az ármozgásoknak kevésbé kiszolgáltatva dolgoznának.

Széll István, egy debreceni cég ügyvezető igazgatója azt mondja most kilónként hatszáz forintért vásárolják fel a zöldséget, ami háromszorosa az elmúlt évek átlagárának. A haralmas áremelkedés oka, hogy tavaly gyakorlatilag nem voltak raktárkészletek, így a szeptemberben a felszedett tormát friss áruként folyamatosan értékesíthették, a lengyel kereskedők a pedig a németekre ráduplázva, szinte a teljes exportot előre lekötötték. A szakember ugyanakkor figyelmeztet: nem feltétlenül szerencsés, hogy most mindenki tormát akar termeszteni, felborulhat ugyanis a piac, túltermelés alakulhat ki. A cégvezető egyébként arra számít, hogy a torma ára őszre visszaigazodik majd az elmúlt évek 200 forint körüli szintjére.

lengyelek kereskedők mezőgazdaság áremelkedés torma
Kapcsolódó cikkek