Cégvilág

Létrejöhet a szibériai mega-olajüzlet

A TNK-BP orosz olajtársaság közölte, hogy nem törekszik szerepvállalásra abban a szerződésben, amely a BP és a Rosznyeft orosz olajtársaság között jött létre az Északi-sark orosz szektorához tartozó olajmezők kifejlesztésére.

A TNK-BP sajtószolgálata megerősítette ezt az információt, de azt nem kommentálta, vajon álláspontjának megváltoztatásának van-e köze ahhoz, hogy a BP esetleg TNK-BP részvényeket vásárol fel, amelyek az AAR és a TNK-BP orosz részvényeseinek tulajdonában vannak.

A TNK-BP azt is megerősítette, hogy nem kezdeményez semmilyen jogi eljárást a BP ellen – közölte Jonathan Mur, a TNK-BP pénzügyi igazgatója. Az Itar-TASZSZ tudósítása utal arra, hogy ez év januárjában a Rosznyeft és a BP több egyezményt írt alá a stratégiai együttműködésről, a szénhidrogénmezők közös kutatásárol az Északi-sark orosz szektorában és egyenként 8-8 milliárd dollár összegű részvénycseréről.

A szerződéseket április 14-én véglegesítették volna, amikor a BP részvényesei éves közgyűlésüket tartják. Ám az AAR közölte, hogy a BP és a Rosznyeft közti partnerség beleütközik a brit vállalat és az oroszpartnerek részvényesei között létrejött megállapodásba, ezért minden eszközzel megakadályozza azt. A határidőt így májusig kitolták. A konszern azonban most változtatott álláspontján, így szinte biztosan megvalósulhat a hatalmas üzlet.

A BP tulajdonában lévő olajmezők terület szerinti összevetésében Oroszország a második helyet foglalja el az Egyesült Államok mögött.

A kitermelés vélhetően csak egy évtized múlva kezdődhet meg a mezőn, ráadásul a BP-nek meg kell győznie az orosz kormányt arról, hogy átadja a terület teljes irányítási jogát. Mindez igen kockázatossá teszi a bizonytalan lábakon álló üzletet, különösen, ha tekintetbe vesszük, hogy az AAR kivásárlásához a piaci érték szerint mintegy 35 milliárd dollárra lenne szükség, miközben a BP ez évben várhatóan csak 10 milliárd dollárnyi készpénz felett rendelkezhet.

Az orosz olajmezők kiaknázására kötött üzletek jelentősége ugyanakkor hatalmas, hiszen Szibéria rendkívül gazdag természeti kincsekben. Nyugat-Szibériában például több mint 2 millió négyzetkilométernyi területen Oroszország olaj- és gáztartalékainak több mint a fele található. Az olajmezők az Ob folyó mentén terülnek el, a gázmezők az északi régióban találhatóak.

 

szibéria kitermelés szerződés olajmező TNK-BP Rosznyeft BP
Kapcsolódó cikkek