Cégvilág

Magyar orvos-sors - A legtöbb munka, a legalacsonyabb bér

Európai szinten a magyar orvosok dolgoznak a legtöbbet, mégis ők keresnek a legkevesebbet, így teljesen érthető, ha elhagyják az országot – mondta Claude Wetzel, az Európai Orvos-szakszervezetek szövetségének (FEMS) elnöke Budapesten.

A szakértő erről a Magyar Orvosok Szövetsége által meghirdetett demonstráció előtt tartott nemzetközi sajtótájékoztatón beszélt.

Az elnök rámutatott, hogy a rossz munkakörülmények is problémát jelentenek, de tény hogy Magyarországon az orvosok és a nővérek is rosszul vannak fizetve. Egy magyar szakorvos ugyanis 12 évnyi tanulás után kevesebbet keres, mint egy átlagpolgár – emelte ki.

Claude Wetzel hangsúlyozta: Magyarország GDP-je az elmúlt tíz évben 15 százalékkal emelkedett, az egészségügy kasszájába mégis 18 százalékkal kevesebb jutott.

Magyarországon a szakértők szerint körülbelül 1500 orvos és több mint 3400 egészségügyi szakdolgozó hiányzik a gyógyító intézményekből. Az egészségügyi szakemberhiány azonban nemcsak hazánkban okoz komoly gondokat, hanem a régió más országaiban is, hiszen ezekből az országokból áramlanak ki legnagyobb számban a képzett szakemberek.

Magyarország EU csatlakozása óta az aktív orvosok több mint 10 százaléka ment külföldre, miközben folyamatosan emelkedik az orvostársadalom átlagéletkora és egyre inkább hiányzik az utánpótlás, mivel a leginkább azok a fiatal, illetve fiatal, de már kellő tapasztattal rendelkező orvosok vándorolnak el, akik most vagy néhány év múlva az ellátás gerincét adhatnák.

 

bér elvándorlás magyar orvosok szövetsége orvos egészségügy fizetés
Kapcsolódó cikkek