Cégvilág

Makói gázvagyon - Lehet, hogy nem is létezik?

Nem valószínű, hogy gazdaságosan kitermelhető földgázkészlet rejtőzne a Makói-árokban.

2009-ben látott napvilágot a magyar sajtóban, hogy Szeged-Makó térségében, pontosabban a Makói-árknak nevezett földtani formációban hatalmas gázvagyon rejtőzhet.

A nem hagyományos szénhidrogén-előfordulások iránti érdeklődés napjainkban folyamatosan növekszik. Ez részben a földgáz iránti fokozott keresletnek, részben az egyre korszerűbb fúrástechnikai, rétegrepesztési megoldások elérhetőségének köszönhető. Emiatt kerültek a figyelem középpontjába a Magyarország déli részén található Makói-árok agyagos-homokos alsó-pannóniai üledékei.

A TXM, a Mol és az ExxonMobil eddigi fúrásos kutatása azonban egyelőre nem hozott értékelhető eredményt: ipari jelentőségű földgázt egyik fúrásból sem sikerült kitermelni. A Földtani Közlönyben megjelent tanulmány szerzői felmérték a térség szénhidrogén-potenciálját: eredményeik szerint nem valószínű, hogy a Makói-árokban hatalmas kitermelhető földgázkészlet rejtőzne.

A Földtani Közlönyben megjelent tanulmány szerint egyetlen próbafúrásból sem sikerült olyan mennyiségű földgázt kinyerni, ami lehetővé tenné a gazdaságos kitermelést. Ez igen rossz hír a TMX-et birtokló kanadai Falcon Oil & Gas Ltd. számára, amely tavaly még partnereket keresett a makói földgázvagyon feltárásához, miután a Mol is kiszállt a kutatásokból.

 

gázvagyon makó gáz fúrások Mol
Kapcsolódó cikkek