Cégvilág

Még többet kell majd fizetnünk a gázért

A Gazprom orosz energiaóriás azzal számol, hogy az európai ügyfelekkel kötött hosszú lejáratú szerződésekben szereplő átlagos ár idén decemberben a vártnál magasabb szintre, 500 dollárra emelkedik ezer köbméterenként.

Ezt Alekszej Miller, a Gazprom elnök-vezérigazgatója közölte újságírókkal, a Reuters szerint.  A Gazprom vezetője hozzátette, hogy az Európába irányuló áprilisi gázszállítások volumene meghaladja majd "egyes téli hónapokét", amikor csúcskereslet jelentkezik az energia iránt. Az Új Kína jelentése szerint Miller úgy látja, "az európai gázpiac minden rekordot megdönt" – jelenti az Új Kína.

Jelenleg Oroszország biztosítja az EU gázfogyasztásának 42 százalékát. Idén a Gazprom 151,5 milliárd köbméter gázt tervez Európába szállítani. Tavaly ez a mennyiség 139 milliárd köbméter volt. Az idei első negyedben az orosz gázexport 30 százalékkal ugrott meg a tavalyi azonos időszakhoz viszonyítva.

2010 végén 306 dollárért vásárolták az európai ügyfelek az orosz gázt, februárban a Gazprom még azt jósolta, hogy a nyugat-európai ügyfelek a jövőben 352 dollárért juthatnak majd ezer köbméter gázhoz. Ehhez képest Miller most 500 dolláros árat említett ez év végével.

Az ORF szerint a gáz iránti kereslet globális szinten jelentősen nő. A Japánban történt atomkatasztrófa óta az európai államok igyekeznek módosítani energiaszükségletük összetételét és erőteljesebben támaszkodnak gázra. Idén februárban a Gazprom leszögezte, hogy az árat a korábbi 308 dollárról 352 dollárra emeli köbméterenként.

Az európai vevőkkel kötött hosszú lejáratú szerződésekben a Gazprom követelései az olajárakhoz igazodnak, amelyek a közel-keleti és az észak-afrikai válság miatt több mint 120 dollárra emelkedtek hordónként, ami a legmagasabb szint 2008 óta. Sok ügyfél követelte, hogy az orosz monopólium az árkalkulációnál az azonnali gázárat is vegye figyelembe. Azonban a javaslat a Gazpromnál ellenállásba ütközött.

Az olajárakat követve áprilistól közel 6 százalékkal, 410 dollárra drágult az orosz importgáz ezer köbmétere, további áremelkedés várható. Ugyanezen okból már két éve egyre többet fizet a hazai importőr, az E.On Földgáz Trade (EFT) a Gazpromnak, s mert köti az az importárképlet is, amelyet a gáz-nagykereskedelem előző tulajdonosa kötött. Magyarországra a Gazprom drágábban szállít, mint Európa legtöbb országába.

Alekszej Miller olajár gáz gázár Gazprom E.On Földgáz Trade
Kapcsolódó cikkek