Cégvilág

Olajmogulok - Putyin titkos, illegális találkozót szervezett

A British Petroleum (BP) és a Rosznyeft orosz energiakonszern elnökei Moszkvában Vlagyimir Putyin miniszterelnök meghívására a hét végén találkoztak, annak ellenére, hogy egy bíróság ezt megtiltotta - jelenti a RIA Novosztyi orosz üzleti lapokra hivatkozva.

A BP és a Rosznyeft januárban 16 milliárd dollár értékű részvénycseréről állapodott meg a Jeges-tenger orosz területén lévő szénhidrogén-lelőhelyek közös kitermelésére. A szerződést támogatta Igor Szecsin orosz miniszterelnök-helyettes, Putyin közeli szövetségese, ám egy londoni bíróság a BP oroszországi vegyes vállalata, a TNK-BP orosz részvényeseinek a beadványára hivatkozással a szerződés végrehajtásának felfüggesztésére adott ki végzést.

Jelenleg az orosz részvényeseket tömörítő AAR és a BP kölcsönösen perelik egymást az ügy kapcsán. Az AAR szerint a TNK-BP csak akkor kezdhet oroszországi projektbe, ha ahhoz elnyeri az AAR támogatását. A brit BP választott bíróság előtt szeretné folytatni az eljárást és mielőbb lezárni a kérdést. A határidő a közelmúltban történt hosszabbítása után is szorítja a cégeket, hiszen május 16-ig kell megvalósítani a 16 milliárd dollár értékű részvénycserét. A BP tulajdonában lévő olajmezők terület szerinti összevetésében Oroszország a második helyet foglalja el az Egyesült Államok mögött.

A Vedomosztyi és a Kommerszant című napilapok szerint a bíróság a hivatalos tárgyalásokat is megtiltotta a témában a két vállalat között. 

A RIA Novosztyi szerint Robert Dudley, a BP elnök-vezérigazgatója és Edvard Hudainatov, a Rosznyeft főnöke az Orosz Földrajzi Társaság felügyelőbizottságának ülésén találkozott egymással, mégpedig Putyin meghívására. A laphoz közelálló források szerint Dudley látogatása az Orosz Földrajzi Társaságnál jó alkalmat nyújtott arra, hogy megvitassa a TNK-PK orosz részvényeseivel kialakult helyzetet anélkül, hogy törvényszegést követett volna el. az informátorok úgy tudják, hogy a két cégvezér egymás mellett ült az ülésen és mintegy véletlenül tolmács is helyet foglalt a körükben.

részvényes Rosznyeft részvénycsere Putyin BP
Kapcsolódó cikkek