Cégvilág

2 millió kiló cukrot dob piacra az állam

„Az állami tartalékból 2 millió kilogramm cukrot felszabadítunk és piacra dobunk, hogy letörjük a magas cukorárakat” – jelentette be pénteken Püspökladányban Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter

A lépés – amelyhez hasonlót az EU is fontolgat – vélhetően nem rengeti meg a hazai cukorpiacot, hiszen a termékből az éves fogyasztás háromszázezer tonna körül mozog. Az uniós lépésekkel azonban jelzi, komoly gondot okoz a cukor jelentős drágulása. A termék ára másfélszeresére emelkedett, két hónapja pedig komoly cukorturizmus alakult ki, mivel az áremelkedés nálunk a környező országokét is meghaladta.

A tárcavezető nem csak a közvetlen jövőt vázolta fel a szektorral kapcsolatban. „2014-ig meg van kötve a kezünk az uniós cukorszabályozás miatt, de utána gondos tervezéssel, a magyar gazdák kőkemény érdekvédelmével változtathatunk a magyar cukortermelés jövőjén” – idézte a tárca közleménye Fazekast. Emlékeztetett: a nyolcvanas években 12 cukorgyár működött Magyarországon, de ma már csak egy – az osztrák Agrana tulajdonában lévő kaposvári üzem – van az országban.

Szerinte a szocialista kormányok tehetnek arról, hogy ma „dél-amerikai cukornádültetvényekről származó alapanyagból sütik a magyar háziasszonyok az almás pitét, a bejglit, a túrós rétest”.
A hazai cukorágazat privatizációját, illetve az uniós cukorpiaci reform nyomán kialakult helyzetet – Magyarország kvótája 75 százalékát visszaadta az EU-nak – korábban a tárca „hazaárulásnak” minősítette, és parlamenti vizsgálóbizottság felállítását szorgalmazta. Március elején a miniszter a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalt is vizsgálat megindítására utasította a cukorár emelkedése miatt. VG

ár cukortermelés miniszter készlet cukor cukorgyár
Kapcsolódó cikkek